300 ledende økonomer kritiserer skattely

Over 300 af verdens førende økonomer skriver i et åbent brev til verdens ledere, at skattely ikke er til nogen nytte.

- Selv om en del rige personer og virksomheder tjener på dem, så sker det på bekostning af andre og det bidrager til at skabe øget ulighed, skriver økonomerne i brevet som er blevet koordineret af nødhjælpsorganisationen Oxfam.

Økonomerne henviser til Panamadokumenterne, som viser, at skattely bidrager til korruption og underminerer landenes muligheder for at inddrage den skat, som de har ret til. De påpeger, at fattige lande rammes hårdest.

Brevet fra økonomerne blev sendt forud for torsdagens topmøde i Storbritannien om korruption, hvor ledere fra mange lande og fra Verdensbanken og Den Internationale Valutafond deltager.

Blandt de økonomer, som har underskrevet det åbne brev, er Nora Lustig, Thomas Piketty og Angus Deaton. Økonomerne mener, at Storbritannien bør spille en ledende rolle i at få afskaffet skattely, da de kontrollerer en tredjedel af dem - blandt andet på De Britiske Jomfruøer i det Caribiske Hav.

Selv om de 300 økonomer er uenige om skatteniveauer, så er de enige om, at territorier, der tillader skattely, skader den globale økonomi.

- Der er behov for åbenhed, understreger de.

Den Internationale Sammenslutning af Undersøgende Journalister, ICIJ, har netop åbnet for adgangen til en database over nogle af de oplysninger, der er i Panama-papirerne.

Ifølge sammenslutningen kan alle interesserede nu læse 360.000 navne og selskaber.

Ifølge ICIJ er der navne fra hele verden i databasen. Særligt kinesiske, latinamerikanske, europæiske og mellemøstlige navne fylder godt i de offentliggjorte papirer.

Allerede i april blev en del af dokumenterne offentliggjort. De satte nogle af verdens mest magtfulde politikere i forbindelse med offshoreselskaber.

Det er ikke kendt, hvordan dokumenterne i første omgang blev lækket til offentligheden. Mossack Fonseca siger, at selskabets digitale arkiv er blevet hacket fra et sted i udlandet.

/ritzau/AFP

Dagens Gossip