360.000 navne fra læk om skattely kan nu læses af alle

Skrevet af admin

09/05/2016

Dagens topnyheder

Den Internationale Sammenslutning af Undersøgende Journalister, ICIJ, har mandag aften åbnet for adgangen til en database over nogle af de oplysninger, der er i de såkaldte Panama-papirer.

Ifølge sammenslutningen kan alle interesserede nu læse 360.000 navne og selskaber, skriver nyhedsbureauet Reuters.

- Databasen giver brugere mulighed for at søge i de netværk af selskaber og personer, der har benyttet - og i visse tilfælde misbrugt - de hemmelige offshore-selskaber med hjælp fra Mossack Fonseca og andre mellemmænd, skriver ICIJ i en meddelelse.

Mossack Fonseca er navnet på det advokatfirma i Panama, som angiveligt har hjulpet velhavere og kriminelle fra hele verden med at holde formuer hemmelige for skattemyndighederne.

I alt 50 adresser i hele landet kommer frem, når man søger på Danmark. Omkring 43 navne på personer, der skal være relateret til Danmark, fremgår også, samt navne på ni såkaldte mellemmænd og omkring 20 selskaber.

Oplysningerne stammer fra i alt 11,5 millioner lækkede dokumenter.

Ifølge ICIJ er der navne fra hele verden i databasen. Særligt kinesiske, latinamerikanske, europæiske og mellemøstlige navne fylder godt i de offentliggjorte papirer.

Allerede i april blev en del af dokumenterne offentliggjort. De satte nogle af verdens mest magtfulde politikere i forbindelse med offshoreselskaber. Det gjaldt blandt andet Ruslands præsident, Vladimir Putin, og Storbritanniens premierminister, David Cameron.

Derudover måtte Islands nu tidligere statsminister Sigmundur Gunnlaugsson tilbage i kølvandet af offentliggørelsen.

Det er ikke kendt, hvordan dokumenterne i første omgang blev lækket til offentligheden. Mossack Fonseca siger, at selskabets digitale arkiv er blevet hacket fra et sted i udlandet.

Dokumenterne endte i første omgang hos avisen Süddeutsche Zeitung, der valgte at videregive dem til ICIJ.

Mossack Fonseca har afvist, at firmaet har gjort noget forkert eller strafbart.

/ritzau/