390.000 franskmænd protesterer mod arbejdsmarkedsreform

Hundredtusinder af franskmænd trodser torsdag den silende regn og går på gaden i protest over en planlagt reform af arbejdsmarkedsloven.

Reformen, som skal diskuteres i parlamentet i næste uge, giver arbejdsgiverne større spillerum i forhold til at forhandle lokalt med lønmodtagerne om arbejdstid.

Politiet har anholdt omkring 100 personer i demonstrationer med i alt 390.000 mennesker, hvis man tæller alle byer med ifølge avisen Libération.

13 betjente skal været såret i sammenstød med demonstranterne i Nantes, Paris og Lyon, skriver den franske avis.

Utilfredsheden er også rettet mod præsident François Hollande, hvis popularitet i øjeblikket skraber bunden omkring et år før præsidentvalget.

Ifølge arrangørerne deltager 1,2 millioner franskmænd i protesterne, skriver Libération, men det tal kan ikke bekræftes af myndighederne, som sætter tallet til lidt under 400.000.

På Place de la Republique i Paris siger arrangører blandt demonstranterne, at de vil blive natten over. Myndighederne har givet tilladelse til demonstration indtil klokken 22.30.

Flere fagforeninger har planlagt demonstrationer igen 5. og 9. april med deltagelse af blandt andet fagforeningen CGT. Arrangørerne siger, at protesterne vil fortsætte, indtil arbejdsmarkedsreformen er trukket tilbage.

- Arbejderne behandles som skidt. Vi har fået nok, og det er Hollande, som skulle repræsentere venstrefløjen, siger Jean-Luc Gutel, en repræsentant for CGT.

Arbejdsnedlæggelser i det nationale togselskab, SNCF, betyder, at man har indstillet tog, og driften er på 40-50 procent af det normale torsdag.

Et af fem fly er aflyst i lufthavnen Orly syd for Paris, skriver nyhedsbureauet AFP.

/ritzau/

Dagens Gossip