3F-boss dumper lønnedgang som kriseløsning

Der er ikke opbakning til kreative lønaftaler, som den Danish Crowns ansatte netop har stemt ned, fra 3Fs nye forbundsformand, Per Christensen. Han mener ikke, at den ellers politisk roste model med kollektiv lønnedgang er vejen frem.

- Lønnedgang er ikke en kriseløsning. Jeg har aldrig set eksempler på, at virksomheder er overleveret med aftaler af den karakter, siger han.

Den nyvalgte formand for 3F lægger vægt på, at lønniveauet i overenskomsterne er noget, der indgås mellem arbejdsgivere og lønmodtagere i fællesskab.

- Overenskomster bliver ikke indgået med en pistol for panden af arbejdsgiveren. Det er vigtigt at understrege, at overenskomster indgås med respekt for konjunkturer og for branchens tilstand, og det er på den måde, vi finder lønniveauets størrelse.

- Sådan skal det være. Det har vi levet rigtig godt med i over 100 år, og det kan vi også leve rigtig godt med de næste 100 år, siger Per Christensen.

Han respekterer dog, at tillidsfolkene på Danish Crown har fundet frem til løsningen om kollektiv lønnedgang til investering i arbejdspladsen. En løsning, som de ansatte dog stemte nej til onsdag.

Den nyvalgte 3F-formand sætter sig i spidsen for en organisation, hvor medlemmerne svinder. Forbundet har mistet 100.000 medlemmer de sidste 10 år og det er en af de største udfordringer, lyder det fra Per Christensen.

En del af løsningen er, at 3F skal blive langt bedre til at prale af sine resultater.

- Der er nogle ting, jeg har undret mig over, at vi ikke er bedre til at fortælle.

- For eksempel når en af vores tillidsfolk redder en medarbejder fra at blive fyret, når en arbejdsmiljø repræsentant sørger for et tåleligt arbejdsmiljø, eller at vi på arbejdspladserne skubber folk kærligt i ryggen i retning af uddannelse, siger formanden.

Der skal også være en meget tættere dialog med medlemmerne ude på de enkelte virksomheder, siger formanden, som også selv vil møde medlemmerne der, hvor de er.

- Jeg vil komme ud alle de steder, de beder om, at jeg skal komme, så ofte min kalender overhovedet tillader det. Jeg lægger rigtig meget vægt på dialogen, siger Per Christensen.

/ritzau/

Dagens Gossip