3F efter Siemens-dom: Arbejdstilsynet skal styrkes

Arbejdstilsynet har brug for flere ressourcer til at føre tilsyn.

Det siger arbejdsmarkedspolitisk chef i fagforbundet 3F Ulla Sørensen, efter at Retten i Aalborg torsdag har dømt vindmølleproducenten Siemens Wind Power til at betale knap en million kroner i erstatning til tre tidligere medarbejdere.

De tre medarbejdere har fået rettens ord for, at de er blevet syge af at arbejde med farlige kemikalier som epoxy og isocyanater. Desuden har retten slået fast, at Siemens har ansvaret for det som deres arbejdsgiver.

- Essensen er, at vi nu har slået fast, at arbejdsgiveren er forpligtet til at tilrettelægge arbejdet, så man ikke bliver syg af at gå på arbejde.

- Men sagen viser også, at der er alt for knappe ressourcer til at føre tilsyn, siger Ulla Sørensen.

Hun henviser til, at Arbejdstilsynet senest er blevet beskåret med 120 medarbejdere.

- Jeg håber, at sagen kan være med til, at politikerne tænker sig godt om og får tilført præcis så mange ressourcer, så der kan føres tilsyn med, at vi ikke bliver syge af at gå på arbejde, siger 3F's arbejdsmiljøpolitiske chef.

Siemens-fabrikken i Aalborg, hvor de tre medarbejdere har arbejdet, har en såkaldt kronesmiley, der betyder, at Arbejdstilsynet ikke gennemfører såkaldte risikobaserede tilsyn på virksomheden.

Det skal der ifølge Ulla Sørensen laves om på.

- Kronesmiley'en er et øjebliksbillede for arbejdsforholdene, da certificeringen fandt sted.

- Men den her sag viser jo, at vi bliver nødt til at føre tilsyn med, at også disse virksomheder hver eneste dag lever op til forpligtelsen som arbejdsgiver om, at de skal tilrettelægge arbejdet, så folk ikke bliver syge, siger Ulla Sørensen.

Det har ikke været muligt at få en kommentar til sagen fra beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen (V).

Men han har tidligere udtalt, at han vil indkalde partierne bag arbejdsmiljøaftalen for at drøfte, om reglerne for virksomheder med kronesmiley skal strammes.

Desuden har han indskærpet over for Arbejdstilsynet, at tilsynet også skal reagere på baggrund af oplysninger om anmeldte erhvervssygdomme - også når der er tale om virksomheder med kronesmiley.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip