3F-formand skal kæmpe mod »de gule« og udflytning af arbejdspladser

Det forudser professor og arbejdsmarkedsforsker Flemming Ibsen, Aalborg Universitet.

3F har siden 2011 mistet 40.000 medlemmer og udfordres ifølge arbejdsmarkedsforskeren af de »gule« fagforeningers fremmarch, ligesom medlemmerne siver i takt med, at industriarbejdspladser forsvinder.

»Erhvervsudviklingen er imod 3F, fordi industriarbejdspladserne flytter ud,« siger Flemming Ibsen.

Han peger også på, at uddannelsesbilledet ændrer sig. De unge tager i højere grad mellemlange og videregående uddannelser, og dermed ender de uden for 3Fs målgruppe.

Endelig er der konkurrencen mod de gule fagforeninger, eksempelvis Krifa og Det Faglige Hus, der har billigere kontingenter end 3F.

»Vi kan se, at dem, der vælger at skifte til de gule fagforeninger, anfører pris som den afgørende grund. Jeg tror ikke, man kommer udenom, at man skal arbejde med sine omkostninger,« siger Flemming Ibsen.

Kontingentet er blevet holdt i ro de seneste fire-fem år, men Flemming Ibsen mener, at der bør »gnaves« yderligere af kontingentet, hvis man skal være konkurrencedygtig. 3F-kontingentet er på 400 kroner om måneden.

Der har været røster fremme på kongressen om, at 3F skal skrue ned for det månedlige kontingent. Synspunktet har blandt andre været fremført af lokalformanden for 3F Esbjerg Transport, Henning Overgaard, der ifølge Berlingske foreslår et lavere kontingent på 300 kroner for medlemmer, som ikke har mere end dagpengesatsen eller derunder om måneden.

Den nye 3F-formand siger til Berlingske Nyhedsbureau, at lavere fagforeningskontingenter ikke er det, der skal redde 3F.

»Vi kommer snarere til at skulle kommunikere forskellen på, hvad man får for sit kontingent. Man kommer ikke til Brasilien, hvis man køber en billet til Brønshøj,« siger Per Christensen, der dog lover at arbejde for, at kontingentet ikke stiger.

Han peger også på, at det rent faktisk er lykkedes for 3F at tiltrække flere medlemmer blandt danskere med udenlandsk baggrund.

»Inden for de seneste tre år har vi fået 10.000 nye medlemmer med anden etnisk baggrund, så jeg tror, det er muligt med forskellige typer værktøjer at få fat på flere potentielle medlemmer. Min ambition er, at vi skal fastholde og gerne blive endnu flere 3F-medlemmer,« siger Per Christensen.

Han erklærer sig også klar til at give folketingspolitikerne på Christiansborg gode råd omkring forestående reformer af erhvervsuddannelser og beskæftigelsespolitik.

Og netop det politiske arbejde er en af Per Christensens styrker, vurderer Flemming Ibsen.

»Hans styrke er politikerrollen, og han vil blive lyttet til af regeringen, når der skal tales social dumping, reform af erhvervsuddannelser og revision af beskæftigelsessystemet. Det er nogle dagsordener, hvor 3F har sammenfaldende interesser med regeringen,« siger Flemming Ibsen.

Dagens Gossip