3F frygter arbejdsløshed og lavere løn blandt ufaglærte

Skrevet af admin

26/02/2016

Dagens topnyheder

Når flygtninge tager manuelle job, hjælper det ikke danskere til bedre stillinger - tværtimod truer arbejdsløshed de ufaglærte.

Det fastholder 3F, selv om en ny analyse fra Københavns Universitet viser, at flygtninge på arbejdsmarkedet faktisk skaffer danskere højere løn.

- Der bliver markant færre af de ufaglærte job. Allerede i dag står vi over for en enorm udfordring, og flygtningestrømmen gør kun udfordringen endnu større, siger cheføkonom Frederik Pedersen i 3F.

Københavns Universitet har analyseret flygtningestrømme fra 1991 til 2008. Analysen viser, at flygtninge fra blandt andet det tidligere Jugoslavien, fra Somalia og Irak har taget de mest manuelle job.

Det har presset de danske ufaglærte til at specialisere sig. Faktisk steg de danske ufaglærtes løn, når der kom flygtninge til landet, konkluderer analysen.

Men i dag kommer der langt flere flygtninge til Danmark, end der gjorde i 90'erne og 00-erne, påpeger Frederik Pedersen.

- Desuden bliver der målt på en gylden periode. Beskæftigelsen steg med mange hundrede tusinder, og på trods af den stigning var der stadig mangel på arbejdskraft, siger han.

- Situationen er en helt anden i dag, mener han.

Der findes over en halv million ufaglærte i Danmark. 3F frygter, at flere ufaglærte vil blive tvunget til at gå ned i løn, og at der vil blive større arbejdsløshed.

Spørgsmål: Man kan ikke forvente, at de netop vil blive tvunget til at opkvalificere sig?

- For 3F er det helt afgørende, at der bliver sat gang i en massiv indsats. Vi skal have flere unge til at tage en faglært uddannelse, og vi skal have dem, der allerede er på arbejdsmarkedet, til at opkvalificere og videreuddanne sig, siger cheføkonomen.

Fredag mødes regeringen, arbejdsgivere og fagbevægelsen til såkaldte trepartsforhandlinger, der fokuserer på, hvordan flygtninge kan komme i job.

/ritzau/