4 ’fejl’ ved dig - der kun gør dig nemmere at holde af

Hvis du er din egen største kritiker, så har du bare at placere din kritik rigtigt. Der er ingen grund til at gå rundt og fortryde ting, der ikke er værd at fortryde – og som andre måske slet ikke lægger mærke til.

Hvis du fx mener, at du har nogle af de følgende fejl, så overvej, om det overhovedet er fejl eller i virkeligheden nogle af dine styrker:

1) Du rødmer
Årh, det er så irriterende at stå foran en forsamling eller ham den udkårne og forsøge at fortælle noget og pludselig mærke, hvordan kinderne blive hede og håndfladerne svedige. Du rødmer, og nu drejer alle dine tanker sig i stedet om, hvorvidt de andre mon kan se det. Men det er slet ikke så slemt. For det meste er det kært og bringer dig tættere på mennesker, fordi:

Rødmen er et tegn på, at du er et empatisk menneske. Forskere har tidligere påvist, at det er en vigtig social funktion, fordi din rødmen er et udtryk for, at du fx oprigtigt undskylder (du er flov over, at du har lavet en fejl). Det er et udtryk for, at du har en ansvarsfølelse over for dem, du er iblandt (du vil gerne fremlægge din præsentation så godt som muligt foran en forsamling, eller du vil gerne gøre et godt indtryk på ham den flotte). Det er et udtryk for, at du vil de mennesker, du er iblandt, og det får folk til at stole på dig i højere grad, argumenterer tre forskere i et studie af rødmen.

2) Du sladrer
Det er ikke nødvendigvis en dårlig ting at sladre. Småsnak i krogene kan såre andre, ja. Men hyggesladren er med til at skabe sammenhold på arbejdet, i din vennegruppe eller i familien. De sociale relationer bliver simpelthen bedre af sladderen, det er en af de egenskaber, der gør, at vi adskiller os fra dyr, og så er det med til at forlænge dig liv, mener blandt andre Robin Dunbar, der er professor i evolutionær psykologi ved Oxford University. Han begrunder det således:

- Den vigtigste ting, som vil forhindre sig i at dø, er størrelsen på dit sociale netværk. Det har større effekt end alt andet, med undtagelse af et rygestop. Dit sociale netværk har en kæmpe indflydelse på lykke og tilfredshed,
Du har en skraldlatter eller et særligt grin.

Læs mere om hans fund i artiklen "Godt nyt til sladretanter: Snak i krogene forlænger livet"

3) Du er klodset
Du vælter din kaffe ud over det hele. Du snubler ofte på fortovet. Du forlader toilettet med nederdelen i strømebukserne, så hele arbejdspladsen ser din numse. Hvad er der overhovedet fedt ved det?

Det skaber latter – og ja, det kan være, at det er pinligt i nu’et, men om ikke andet husker folk dig for noget, og så har i dét at tale om. Måske er det prinsen på den hvide hest, der en dag griber dig i dit fald ned fra fortovet, eller din nye veninde, der stille gør dig opmærksom på, at nederdelen sidder skævt. Klodsethed skaber nye forbindelser med mennesker.

4) Du skraldgriner
Du kommer til at fnise så voldsomt, at der ryger snot med ud – evt. en smule af den drik, du lige har drukket. Din latter overdøver alt, og alle stopper med at gøre det, de var i gang med for at måbe over din skraldlatter. Det kan du ikke gøre for, og ligesom med klodsethed er det ikke noget, der gør nogen skade. Tværtimod er du med til at løfte humøret hos andre – og det er ved Gud ikke alle, der har den egenskab. Tillykke med din ’fejl’.
 

Følg Dagens Kvinder for flere lignende artikler:

 

 

Følg Dagens Kvinder for flere lignende artikler:

 

 

Dagens Gossip