4 ting, du tror, er sunde for dig, men som i stedet gør livet surt for dig

Hvem vil ikke gerne være sund og holde en god hygiejne? Men i forsøget på at leve op til dette kan man nemt falde i en række grimme fælde.

Både i badet, køkkenet og i sengen kan dine gode intentioner forvandle sig til sygdom. Det skriver alt.dk.

Her taler vi både om håndsprit, vatpinde, badesvampe, bær og sengetøj. Forvirret? Bare rolig forklaringen kommer. Men den gode nyhed er, at det er, at du sagtens kan styre uden om problemerne, hvis du læser videre.

Læs også: Ny forskning: Så ofte skal du gå i bad

Disse fire ting, tror du er sunde, men i virkeligheden kan de gøre livet unødvendigt surt for dig:

1. Håndsprit. De fleste taler rosende om håndsprit, som er nemt at have med alle steder, men der er et stort men i forhold til de bakteriedræbende dråber. For en del håndsprit indeholder stofferne triclosan og triclocarban, der kan bidrage til antibiotikaresistens hos bakterier, viser en amerikansk undersøgelse. Der er også risiko for at håndsprit kan forstyrre kroppens hormoner, det er i hvert tilfældet med dyr. Heldigvis er en grundig tur med vand og sæbe lige så effektivt som håndsprit.

2. Vatpinde. Elsker du også at give dine øregange en god tur med vatpinden efter et bad? Det bør du stoppe med, for der er stor risiko for at du skubber ørevoksen længere ind i øret i stedet for at få det ud. Øret er faktisk også selvrensende, så det er sjældent nødvendigt. Brug kun vatpinde til ørevoks, der sidder meget yderligt. Ellers må du ty til en øreskylning.

Læs også: Dine pølser sladrer om dit helbred

3. Bær. Bær er proppet med nærring og sunde vitaminer, men bær er desværre også kilden til ubehagelig smitte. Det er især sygdomsfremkaldende mikroorganismer såsom salmonella, hepatitis A, norovirus og E. coli, du risikerer at få ved at spise friske bær, afslører en undersøgelse fra DTU fra 2015. Det er især bær fra udlandet, der er farlige, fordi det foregår under andre hygiejne forhold end i Danmark.

4. Sengetøj. Det er så dejligt at ligge i sin seng…men du kan meget have uvelkomne sengekammerater i form af husstøvmider, som elsker at gnaske dine døde hudceller. Hvis du ikke skifter dit sengetøj ofte nok, kan du ende med at få husstøvmideallergi eller andre former for allergi. Derfor bør dit sengetøj skiftes hver anden uge og vaskes ved mindst 60 grader. Husstøvmiderne dør, når de ikke får mad, så det gælder om at huske at vaske sengetøjet. 

Følg Dagens Sundhed for flere lignende artikler:

 

 

Dagens Gossip