4 ud af 10 tjenere udsættes for sexchikane af gæsterne

Undersøgelsen, der er foretaget af Analyse Danmark blandt 3F-medlemmer inden for Privat Service, Hotel- og Restaurationsbranchen, viser, at hele 37 procent af alle tjenere oplyser, at de har været udsat for sexchikane fra gæster. Her er det især tjenerne, der oplever lumre kommentarer og klap bagi.

- Balancen mellem god service og flirt er hårfin. Nogle gæster misforstår et smil og imødekommenhed med flirt. Tjenere er underlagt gæsternes ønsker. Og nogle gæster tror, de indgår i et magtforhold, der giver carte blanche til at opføre sig, som man vil, siger konsulent i 3F Peter Lykke Nielsen til Fagbladet 3F.

Læs også: Dansk komiker joker med sexchikane

Klinisk psykolog på Arbejdsmedicinsk Klinik i Herning Lars Peter Andersen er enig i, at nogle alkoholpåvirkede gæster sandsynligvis misforstår tjenernes venlighed.

Men han mener også, det i høj grad handler om det syn, som nogle gæster har på tjeneren.

Læs også: Sexchikane: Ung kokke-elev i Roskilde fik numsesmæk med piskeris og porrer

- Det er mangel på en grundlæggende respekt for en anden persons fag og integritet. Man betragter en tjener som "min" tjener, der skal servicere mig, og ikke som en person i et professionelt fag, siger Lars Peter Andersen, der forsker i arbejdsrelateret vold og mobning.

3F anbefaler, at man går til sin chef eller kommer til dem, hvis man oplever uønsket seksuel opmærksomhed. Desværre er arbejdsmiljøet generelt underprioriteret i branchen, mener Peter Lykke Nielsen.

Dagens Gossip