46 patienter er fejlbehandlet for kræft i Odense

46 patienter har fået forkert kemobehandling på Odense Universitetshospital i en toårig periode. Fejlbehandlingen har ikke resulteret i dødsfald, men fejlen kunne være undgået tidligere, oplyser direktør Henrik Villadsen.

Patienterne led af prostatakræft og blev i 2012 og 2013 behandlet med stoffet cabazitaxel i doser, der har været 16 procent større end ordineret.

- Vi opdagede at 46 patienter over en toårig periode havde fået 16 procent for høj dosis af et kemolægemiddel til behandling af prostatakræft, siger Henrik Villadsen til Ritzau.

28 kræftpatienter er blevet behandlet med for meget kemoterapi på Aarhus Universitetshospital, og her kan tre patienter være døde af overmedicineringen, oplyser Region Midtjylland.

Odense Universitetshospital har dog ikke oplevet dødsfald i forbindelse med fejlbehandlingen.

- Vi har efterfølgende gået alle patienternes sygehistorie igennem og konstateret, at der ikke er nogen dødsfald eller flere bivirkninger forbundet med den høje dosis, siger direktøren.

Sundhedsstyrelsen har dog sendt vejledninger ud for den korrekte dosis af medicinen, men den har lægerne i Odense ikke set i tide, erkender direktøren.

- Vi må erkende, at vi ikke har været opmærksomme nok på dosisændringen, og vi kunne have opdaget det før, hvis vi havde været mere omhyggelige med at læse udmeldingerne fra Sundhedsstyrelsen, siger Henrik Villadsen.

- Derfor har vi ændret vores procedure, så vi kontrollerer den her type udmeldinger mere præcist, så den her type fejl ikke kan forekomme fremover, siger han.

/ritzau/

Dagens Gossip