48.000 pensionister nyder deres otium i udlandet

Skrevet af admin

26/06/2015

Dagens topnyheder

Mange danskere bosætter sig uden for landets grænser, når de bliver pensionister.

I 2014 var det 47.615 danskere, der nød deres otium udenlands, og det er næsten en fordobling i løbet af de seneste ti år. Det viser en analyse, som ATP har foretaget.

Over de seneste 10 år er tallet steget fra omkring 26.000 til 48.000.

Det er især i Sverige, Tyskland og Norge, de danske pensionister slår sig ned. Men de varme himmelstrøg lokker også, og Spanien og Frankrig ligger som nummer fire og seks på listen, der også tæller Australien og Canada.

Tyrkiet ligger nummer 10 på listen, hvor 1081 pensionister boede i 2014.

- Når så mange flere mennesker ender med at bo uden for Danmark som pensionister og modtage dansk pension, vidner det om en globaliseret økonomi og et åbent arbejdsmarked, siger Ole Beier Sørensen, chefanalytiker i ATP.

- Mobiliteten er ganske enkelt langt større end tidligere.

Ifølge analysen er gruppen, der sidste år boede i udlandet, en særdeles sammensat gruppe.

Den består både af danske statsborgere, der er bosiddende i udlandet, og af udenlandske statsborgere, som tidligere har opholdt sig i Danmark.

- Både vores arbejdsliv og vores liv mere bredt er blevet internationalt. Mennesker flytter i stigende grad over grænser for at bo og arbejde, og derfor ser vi også en stigning i udvekslingen af pensioner landene imellem, siger Ole Beier Sørensen.

Har man boet i Danmark i 40 år siden det 15. år, har man ret til fuld folkepension, uanset om man bor her som pensionist.

Hvis man har boet i Danmark i mindre end 40 år, er man i udgangspunktet berettiget til en såkaldt brøkpension, der bliver regnet ud på baggrund af, hvor længe man har haft bopæl i Danmark.

Men pengene går også den anden vej.

Ifølge ATP viser en opgørelse, at for hver to kroner det danske samfund udbetaler uden for Danmark, kommer der en krone ind fra de udenlandske offentlige pensioner til pensionister til Danmark.

/ritzau/