489 danskere vil bo på Mars

»Vi er meget tilfredse med resultatet, og vi er sikre på, at vi vil finde de helt rette astronauter blandt ansøgerne,« siger hollandske Bas Lansdorp, grundlægger og generaldirektør i Mars One, til videnskab.dk.

Han fortæller, at ansøgningsrunden nu er slut, og at målet er at finde frem til de fire personer, der kan rejse til Mars i år 2023. Der er tale om enkeltbilletter, og astronauterne skal således bosætte sig og grundlægge en koloni på den røde planet. Bas Lansdorp kalder missionen for »det næste store skridt for menneskeheden.«

»Det er et meget komplekst projekt, men vi ved, at det er muligt både teknologisk og økonomisk set. Så vi er overbeviste om, at vi kan gøre det,« siger Bas Lansdorp til videnskab.dk.

Blandt rumfartseksperter er der skepsis omkring projektet. Mange tvivler ganske enkelt på, at det vil lykkes for organisationen, som blot har eksisteret siden 2011, at sende mennesker til Mars om så kort tid.

»I princippet er det muligt at sende mennesker til Mars, men det kræver, at der tages enormt mange skridt, som ikke er blevet afprøvet før. Så det er en virkelig stor udfordring, og jeg er kraftigt i tvivl om, hvorvidt Mars One-projektet bliver til noget,« siger Mars-forsker Kjartan Kinch, post doc ved Niels Bohr Instituttet på Københavns Universitet, til videnskab.dk.

Han har selv været tilknyttet flere af NASAs ubemandede missioner til Mars og peger på, at Mars Ones tidsplan og finansiering virker »helt urealistisk«.

Han roser imidlertid Mars One for kun at have stillet de mange håbefulde ansøgere en enkeltbillet i udsigt.

»Teknisk set er det meget nemmere at lave en mission, hvor man ikke skal sende deltagerne hjem igen. Det er nærmest umuligt at tage nok brændstof til hjemturen med op på Mars,« siger han.

Dagens Gossip