49 er dræbt på et døgn i sammenstød på egyptisk årsdag

Skrevet af admin

26/01/2014

Dagens topnyheder

49 er dræbt det seneste døgn under sammenstød mellem politi og demonstranter på treårsdagen for opstanden, som tvang den egyptiske præsident Hosni Mubarak fra magten, oplyser sundhedsministeriet ifølge nyhedsbureauet AFP.

Ifølge indenrigsministeriet er 1079 anholdt under urolighederne, hvor 247 mennesker er blevet såret.

Alene lørdag var der meldinger om, at 26 personer havde mistet livet i hovedstaden, Kairo, hvor militær og politiet havde kørt pansrede køretøjer i stilling for at imødegå uroligheder.

Politi skød tidligere på lørdagen med tåregas og affyrede skud op i luften for at forhindre regeringsfjendtlige demonstranter i at nå frem til Tahrir-pladsen.

Pladsen var centrum for den folkelige opstand, der brød ud den 25. januar 2011 og endte med at vælte præsident Mubarak måneden efter.

Men de tusinder af demonstranter, der befandt sig på pladsen, var mødt frem for med slagord at støtte den nye stærke mand i Egypten, general Abdel Fattah al-Sisi.

En stor del af demonstranterne er tilhængere af den folkevalgte, men afsatte præsident Mohamed Mursi fra Det Muslimske Broderskab

Samtidig var også tilhængere af den militært støttede regering på gaderne rundt om i Egypten.

Islamister havde opfordret til at bruge lørdagen til at gennemføre store demonstrationer mod militæret og den regering, der tog magten efter at have afsat den folkevalgt Mursi den 3. juli sidste år.

Mursi, der kommer fra Det Muslimske Broderskab, blev valgt i 2012, men efterhånden voksede modstanden mod ham, da økonomiske forbedringer udeblev.

Hans kritikere beskyldte ham for at introducere religiøs lovgivning, der var i modstrid med Egyptens sekulære tradition.

Siden Mursi blev afsat, har militante islamister optrappet deres angreb på det militær, der væltede Mursi.

/ritzau/Reuters