5 myter om Downs syndrom som du skal holde op med at tro på

Vi lever i en tid, hvor der hele tiden dukker nye muligheder op for at fravælge det unormale, eller det, vi ikke synes, passer ind i vores liv. Lysten til at sortere istedet for at lade naturen eller skæbnen råde, bunder ofte i myter og fordomme. 

Den medfødte kromosomtilstand Downs syndrom er et eksempel på et område, der er fyldt med misforståelser og luftige antagelser. Tilstanden rammer groft sagt en ud af 1000 babyer på verdensplan.

Men hvad er op og ned i forhold til den uønskede tilstand, som de fleste kommende forældre frygter? Her er fem myter om Downs syndrom, som kan aflives ifølge det engelske husmodersite Goodhousekeeping:

Læs også: Hudløst ærlig mor til søn med Downs: - Jeg ville ønske, jeg havde fået en abort 

1. Downs syndrom skyldes morens alder. Nej, tilstanden skyldes et ekstra kromosom i babyens DNA. Men morens alder kan øge risikoen for, at babyen udvikler dette. 80 procent af babyer med Downs syndrom har mødre, der er under 35 år.

2. Downs syndrom er ikke en “lidelse”. Downs syndrom behøver hverken være en lidelse for den enkelte eller for familien. Selvom om vedkommende og familien lever med udfordringer, så beskriver mange det som en velsignelse, fordi det styrker familiebåndet og giver livet mening. Undersøgelser viser, at skilsmisseprocenten er lavere blandt forældre med Downs-børn.

3. Du bliver ikke 40 år. Tidligere blev folk med Downs ikke så gamle, men der er sket en masse med behandlinger, der kan hjælpe de berørte. Også selvom op mod halvdelen af personer med Downs er født med hjertefejl og andre fysiske udfordringer. I dag kan folk med Downs bliver 60 år eller derover.  

Læs ogsåHun er verdens første fotomodel med Downs syndrom: Nu hyldes nye billeder af Madeline over hele verden

4. Du vil ikke få en succesfuld karriere. På grund af de mentalle og fysiske udfordringer, som Downs medfører, er der mange, der mener, at job og karriere ikke hænger sammen med tilstanden. Men det behøver ikke at være tilfældet. Den 19-årige mongol Madeline Stuart fra Australien har for nylig trukket overskrifter verden over, fordi hun gik på catwalken under modeugen i New York, og hun har skrevet under på en modelkontrakt. Australieren er langt fra den eneste, der er også adskillige mongoler, der gør karriere inden for sport, skuespil, kunst osv.

5. Du kan ikke have romantiske forhold og ønsker det heller ikke. Ligesom alle andre mennesker har folk med Downs masser af følelser: De bliver forelskede, gifter sig og får børn. Ofte bliver de beskrevet som meget kærlige og med et stort hjerte. 

Følg Dagens Mødre for flere lignende artikler:

 

 

Dagens Gossip