50 personer er dræbt i stenskred ved jademine i Myanmar

Et stenskred i nærheden af en mine i den nordlige del af Myanmar har kostet over 90 mennesker livet og mindst 100 er fortsat savnet.

- Flere end 90 lig er fundet indtil videre, siger byen Hpakants borgmester, Tint Swe Myint, telefonisk til nyhedsbureauet dpa.

Ulykken skete lørdag i den nordlige provins Kachin i nærheden af jade- og guldminer, da en 300 meter høj dynge af klippestykker fra minedriften begyndte at skride efter voldsom regn i Hpakant, der ligger 350 kilometer nord for Mandalay.

- Folk sov, da stenskreddet fandt sted. Mange mennesker er begravet i deres huse, der ligger i nærheden af højen. Skreddet har ødelagt omkring 50 huse, siger Tint Swe Myint.

Sidst i marts mistede mindst en halv snes mennesker livet ved en stenskred i nærheden af jademiner i det samme område.

Mange fattige personer i området forsøger at skabe sig en levevej ved med deres hænder at lede efter rester af jade i nærheden af minerne.

De omkomne menes at være personer, der gravede efter fragmenter af jade i de store bunker af affaldsmateriale fra mineudvindingen.

Jord- og stenskred er ganske hyppige i Hpakant, hvor 90 procent af verdens udvinding af jade finder sted. Det nordlige Myanmar er kendt for at fremstille nogen af verdens fineste og mest eftertragtede jadesten, der især anvendes i smykker.

Prisen på jade er røget i vejret de senere år på grund af en stor efterspørgsel fra specielt Kina. De dyreste sten kommer fra Myanmar og er dybgrønne.

Jade betegnes i Kina ofte som "den himmelske sten" og menes at beskytte mod det onde.

/ritzau/dpa

Dagens Gossip