50 personer er dræbt i stenskred ved jademine i Myanmar

Et stenskred i nærheden af en mine i den nordlige del af Myanmar har kostet over 90 mennesker livet og mindst 100 er fortsat savnet.

- Flere end 90 lig er fundet indtil videre, siger byen Hpakants borgmester, Tint Swe Myint, telefonisk til nyhedsbureauet dpa.

Ulykken skete lørdag i den nordlige provins Kachin i nærheden af jade- og guldminer, da en 300 meter høj dynge af klippestykker fra minedriften begyndte at skride efter voldsom regn i Hpakant, der ligger 350 kilometer nord for Mandalay.

- Folk sov, da stenskreddet fandt sted. Mange mennesker er begravet i deres huse, der ligger i nærheden af højen. Skreddet har ødelagt omkring 50 huse, siger Tint Swe Myint.

Sidst i marts mistede mindst en halv snes mennesker livet ved en stenskred i nærheden af jademiner i det samme område.

Mange fattige personer i området forsøger at skabe sig en levevej ved med deres hænder at lede efter rester af jade i nærheden af minerne.

De omkomne menes at være personer, der gravede efter fragmenter af jade i de store bunker af affaldsmateriale fra mineudvindingen.

Jord- og stenskred er ganske hyppige i Hpakant, hvor 90 procent af verdens udvinding af jade finder sted. Det nordlige Myanmar er kendt for at fremstille nogen af verdens fineste og mest eftertragtede jadesten, der især anvendes i smykker.

Prisen på jade er røget i vejret de senere år på grund af en stor efterspørgsel fra specielt Kina. De dyreste sten kommer fra Myanmar og er dybgrønne.

Jade betegnes i Kina ofte som "den himmelske sten" og menes at beskytte mod det onde.

/ritzau/dpa

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip