50 psykisk syge kan være dømt uden lovgrundlag

Skrevet af admin

06/01/2016

Mest læste i dag

Selv om det faktisk ikke er ulovligt, kan 50 personer siden 2007 være blevet dømt for at være i besiddelse af en mobiltelefon, mens de har været varetægtsfængslet i surrogat på en psykiatrisk afdeling eller en sikret institution.

Det skriver Altinget.dk onsdag. I bemærkningerne til et lovforslag, som netop skal gøre det ulovligt, fremgår det, at personer hidtil er blevet dømt uden lovgrundlag.

Det er i dag ulovligt at være i besiddelse af en mobiltelefon, hvis man er varetægtsfængslet i et lukket fængsel eller arresthus.

Men ingen lov har hidtil forbudt, at psykisk syge, der er for syge til fængsel og derfor sidder varetægtsfængslet i surrogat på psykiatrisk afdeling, har en mobiltelefon.

Også børn, som sidder varetægtsfængslet på en sikret institution, kan lovligt have en mobiltelefon.

Omkring 50 personer er blevet straffet, vurderer Rigsadvokaten, som kalder det "en meget beklagelig fejl."

- Det er formentlig sager, hvor hverken forsvarere, anklagere eller dommere har været opmærksomme på, at der er forskel på, om man har haft en mobiltelefon i et fængsel eller på en sikret institution, siger statsadvokat Jens Røn til Altinget.

Christoffer Badse, der er monitoreringschef ved Institut for Menneskerettigheder mener, at sagen er yderst pinlig.

- Det er grelt. Hvis man ikke har et lovgrundlag for at dømme folk, så strider det mod helt grundlæggende retsprincipper, siger han til Altinget.

Faktisk bør man være forsigtig med at gøre det ulovligt for surrogatvaretægtsfængslede at have mobiltelefoner på lige fod med varetægtsfængslede, mener Landsforeningen af Forsvarsadvokater.

- Man har at gøre med psykisk belastede, som ofte er på institutioner, hvor mobiltelefoner er lovlige, påpeger formand Kristian Mølgaard til Ritzau.

Hvis Folketinget beslutter at vedtage lovforslaget, foreslår forsvarsadvokaterne, at straffen bliver en bøde og ikke de syv dages fængsel, man normalt giver.

Også Dansk Psykiatrisk Selskab og Børnerådet udtaler i høringssvar bekymring over forslaget, som førstebehandles af Folketinget tirsdag.

/ritzau/