50.500 har mistet dagpengene: SF og EL kræver løsning nu

Skrevet af admin

13/02/2015

Dagens topnyheder

Tæt ved 17.000 ledige opbrugte i løbet af 2014 deres ret til at få dagpenge. Det viser en ny opgørelse fra AK Samvirke, a-kassernes organisation.

Dermed har helt præcist 50.648 personer mistet retten til dagpenge de seneste to år, skriver Jyllands-Posten.

Tallet er så voldsomt, at det ifølge både SF og Enhedslisten øger presset på regeringen for at komme op med en løsning, inden der bliver udskrevet valg til Folketinget.

Regeringen har bebudet, at forhandlinger om en reform af dagpengesystemet må vente til efter valget. Imens arbejder en kommission på at komme med forslag til et nyt system.

Men det er ikke godt nok, mener SF's formand, Pia Olsen Dyhr. Hun mener, at de nye tal i sig selv burde få statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) til at handle.

- Det er ubegribeligt, at Thorning ikke benytter det flertal, der er nu i Folketinget, til at gøre noget ved dagpengeproblemet. Hun gambler med de mange mennesker, som har mistet eller vil miste dagpengene, siger Pia Olsen Dyhr i en kommentar til artiklen i Jyllands-Posten.

Da reformen i sin tid blev vedtaget, blev det vurderet, at kun nogle få tusinde årligt ville miste retten til dagpenge. Skønnet er siden blevet justeret op, men de nye tal er alligevel højere end forventet.

SF-formanden bliver bakket op af Enhedslisten.

Hverken Socialdemokraterne eller De Radikale "kan være bekendt at sylte det her åbenlyse problem", mener Enhedslisten politiske ordfører, Johanne Schmidt-Nielsen.

- Regeringen bør speede tempoet op. Dagpengekommissionen er en syltekrukke, og den kan vi simpelthen ikke vente længere tid på nu. Det er på tide, at der kommer løsninger på bordet, siger hun.

Lennart Damsbo-Andersen, arbejdsmarkedsordfører for Socialdemokraterne, afviser en lynløsning.

- Vi er nødt til at nytænke hele systemet. Det kan ikke nytte noget at lave flere snuptagsløsninger. Der skal en gennemgribende gennemgang af hele systemet til, siger han til Jyllands-Posten.

/ritzau/