53 lande skaber optimisme ved klimatopmøde

En ny aftale om klimaet mellem de mere end 50 lande i Commonwealth, der omfatter 1,8 milliarder af verdens indbyggere (heriblandt godt 1,1 milliarder i Indien), har gjort det mere sandsynligt, at der blive opnået konkrete resultater ved klimatopmødet i Paris.

Det fastslår en erklæring fra de 53 lande i organisationen, som hovedsageligt består af Storbritannien og dets tidligere kolonier.

- Den kendsgerning, at vi har nærmet os hinanden så meget og næsten enstemmigt i en meget fokuseret erklæring om klimaforandring, forbedrer mulighederne for succes ved COP21, siger Maltas premierminister, Joseph Muscat, som i weekenden var vært for et Commonwealth-topmøde.

De 53 lande udtrykker "dyb bekymring" over, at truslerne på den stadigt varmere planet truer lande meget forskelligt - uden nogen proportionalitet.

Commonwealth vedtog på topmødet at oprette et klima-finanscentrum, som skal hjælpe mindre lande med en mere effektiv indsats mod følgerne af klimaforandringer.

- Klimaforandringer forener os. De placerer os alle i samme kano. Hvis en stor bølge kommer, så bliver vi alle skyllet væk med den, siger præsident Baron Waqa fra Nauru.

- Det er et spørgsmål om liv eller død, understreger han.

Familien af Commonwealth-lande, der repræsenterer omkring en tredjedel af verdens befolkninger, har lovet, at de i fællesskab vil kræve en "ambitiøs" og "juridisk-bindende" aftale i Paris, hvor klimatopmødet indledes mandag.

Der er dog et medlemsland i Commonwealth som har taget forbehold, men det er ikke oplyst, hvilken nation det er.

Storbritannien, Canada, Australien, New Zealand og Sydafrika var Commonwealths fem oprindelige medlemmer i Traktaten fra Westminster i 1931. Regeringscheferne fra medlemslandene mødes i princippet hvert andet år.

De fleste af Commonwealths medlemmer er udviklingslande.

/ritzau/AFP

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip