57-årig drabsmand i USA kalder sig kriger for spædbørn

Skrevet af admin

10/12/2015

Mest læste i dag

En 57-årig mand, som er sigtet for at have skudt og dræbt tre personer ved en sundhedsklinik i Colorado, kalder sig selv "en kriger for spædbørn".

- Jeg er skyldig. Dette er ikke nogen retssag. Jeg er en kriger for spædbørn, siger Robert Lewis Dear, som onsdag blev afhørt på et retsmøde i Colorado.

Bevæbnet med en riffel stormede Robert Lewis Dear 27. november ind i et helsecenter i Colorado Springs, hvor der også bliver udført abortindgreb, og åbnede ild. Han skød og dræbte to civile og en politimand. Ni personer blev såret.

Sundhedscentret er drevet af organisationen Planned Parenthood, som er kontroversiel i USA, fordi den blandt andet tilbyder abort. Organisationen står bag et bredt udbud af sundhedstilbud og behandlinger.

Lewis Dears forsvarer, Dan King, siger, at hans klient er mentalt ustabil.

Ifølge øjenvidner råbte Dear "ikke flere babydele", da han var blevet pågrebet af politiet.

På et tidspunkt under retsmødet, da det blev diskuteret at klausulere dokumenter i sagen, udbrød den 57-årige:

- Skal sandheden skjules? Drab på babyer, det er, hvad Planned Parenthood gør.

Planned Parenthood modtager pengestøtte fra den amerikanske stat. Under behandlingen af årets nationale budget forsøgte flere republikanere at få fjernet støtten, men det lykkedes dem ikke, og støtten bliver midlertidig videreført.

Organisationen blev udsat for voldsom kritik tidligere i år, da der blev offentliggjort en video, hvor Planned Parenthood-personale i detaljer drøfter, hvordan et foster kan aborteres - og hvordan barnets krop og væv efterfølgende kan sælges til forskningen.

- Det er det lys, at den anholdtes angivelige ytringer skal ses, har NBC News sagt.

Planned Parenthood har afvist beskyldningerne, om at den gør noget ulovligt eller uetisk.

Det er første gang i seks år, at der er sket skuddrab på en abortklinik.

FBI udsendte for godt to måneder siden en advarsel om mulige angreb mod abortklinikker - og navnligt mod Planned Parenthood-klinikker.

Det er berammet et nyt retsmøde i sagen mod Dear 23. december.

/ritzau/AFP