6 grunde til at glæde dig stort over lortevejret

Vi er langt inde i juni måned, men vejret har tilsyneladende ikke fundet ud af, at kalenderen siger, at det er sommer.

Det har fået mange til at sukke efter sol og højere temperaturer. Men der er faktisk også grunde til at glæde sig over regn og skyer.

Det skriver Videnskab.dk, der har konsulteret en række danske forskere om fordelene ved det ustadige sommervejr.

1. Vi slipper for hvepse
Det dårlige vejr lige nu gør, at visse arter ikke rigtigt kan komme på vingerne. Mange af dem dør af sult. Det gælder eksempelvis de irriterende hvepse, der normalvis plager isspisende sommerfolk.

- Hvepse skal skaffe kød til deres larver, for larver skal have protein. Hvepsene er ude at samle byttedyr – altså alle mulige småinsekter, og når det er sådan et vejr som i dag, så flyver hvepsene bare ingen steder. Det vil sige, at udviklingen af hvepseboene går enormt langsomt, siger naturvejlederen Morten D. D. Hansen.

2. Der kommer mere fuglesang næste år
Når det er knastørt sommervejr, gemmer regnormene sig længere nede i jordlagene. Så sulter solsorten.

Men i år er der rig mulighed for at fuglene kan mæske sig i lækre orme.

- Så vi får måske ekstra meget solsortesang næste forår, og vi kan jo godt lide solsortesang, siger Morten D. D. Hansen.

3. Badevandet bliver bedre
Blågrønalger skal have masser af sol for at brede sig. De kan gøre badeturen til en ubehagelig oplevelse og føre til både diarré og opkast, hvis man kommer til at sluge dem i havvandet.

Algerne kan ikke lide møgvejret i øjeblikket.

- Jeg var lige inde at kigge på satellitbilleder for at se, hvordan det ser ud i Østersøen, og der er ikke skyggen af alger i øjeblikket. Hvis det her vejr med kulde og blæst bliver ved, så kommer der heller ikke nogen,siger professor ved Biologisk Institut ved Københavns Universitet, Øjvind Moestrup.

4. Mindre ubehag for allergikere
Folk, der nyser og hoster og hakker, når pollensæsonen er over os, slipper for det værste på grund af skyer og regn. Spredningen af pollen er afhængig af vejret.

Der er mindre pollen, når det er vådt og koldt.

5. Vi kommer (formentlig) ud for færre ulykker
Langt de fleste alvorlige ulykker blandt voksne sker udendørs. Jo bedre vejret er, des mere er vi ude.

- Vi kunne se, at hvis vejret bliver varmere og med mere solskin, vil folk være mere ude, og så sker der flere ulykker ved udendørsaktiviteter, siger Bjarne Laursen, der er seniorforsker ved Statens Institut for Folkesundhed på Syddansk Universitet, hvor han har forsket i, hvad klimaforandringerne vil komme til at betyde for antallet af ulykker.

Dårligt vejr får os til at holde os indendøre. Det kan forhindre, at vi kommer galt af sted.

6. Dårligt vejr giver mindre hudkræft
Der er ikke så meget ved at ligge og solbade på stranden, når der er skyer på himlen. Det siger sig selv.

- Hvis vi sparer på solbelastningen, kan vi jo reducere risikoen for hudkræft. At vi mangler et par ugers solskin betyder nok ikke så meget i den sammenhæng, men det er da med til at give en lille ændring, siger Steffen Loft, institutleder og professor for Folkesundhedsvidenskab på Københavns Universitet.

Der er altså gode grunde til at smile, mens man ifører sig gummistøvlerne og folder paraplyen ud.

Følg Dagens Videnskab for flere lignende artikler:

 

Dagens Gossip