6 sunde grunde til at drikke øl hver dag

Skrevet af Klogkost.dk

14/08/2014

Dagens topnyheder

Desværre stopper den sunde effekt ved øl allerede efter de første par genstande dagligt - for kvinder efter en øl - og mere end 2-3 øl bliver decideret usundt.

Indholdet af sunde vitaminer og mineraler i øl er ganske vist til at overse, selv om B-vitaminerne i en øl svarer til ca. 10 procent af det daglige behov. En øl giver dig også cirka 3 procent af dit daglige behov for folat og kalium.

Øl indeholder dog jo især alkohol, der menes at gøre blodet mindre klæbende og reducere risikoen for forhøjet kolesteroltal og hjertekar-sygdomme som slagtilfælde og hjerteanfald.

Her er seks sunde grunde til at drikke en til to øl dagligt:

1. Hjerteanfald
Forskere fra Brigham and Woman’s Hospital og The Harvard School of Public Health har fulgt 1.818 mænd, der havde overlevet et hjerteanfald for op til 20 år siden. Hvert andet år rapporterede deltagerne om deres helbred, og hvert fjerde år udfyldte de et spørgeskema om deres kost, herunder om deres alkoholforbrug.

Undersøgelsen fra 2012 viste at mænd der drak et eller to glas øl eller vin dagligt havde en reduceret risiko for at dø på 34 pct. Risikoen for at dø af en hjertekarsygdom var hele 42 pct. mindre. Deltagere i undersøgelsen, som drak lidt mindre end en daglig drink, havde 22 pct. lavere risiko for at dø.

2. Nyresten
En befolkningsundersøgelse af 27.000 mandlige rygere lavet af det nationale sundhedsinstitut i Finland viste i 1998 at øl reducerede risikoen for nyresten. Jo mere øl, des større reduktion.

3. Livslængde
Forskere fra Tel Avivs Universitets Institut for Molekylær Mikrobiologi og Bioteknologi har gennem test af en slags gær, der deler mange vigtige genetiske ligheder med mennesker opdaget, at koffein forkorter og alkohol forlænger telomerer, der som plasticstykket for enden af et snørebånd beskytter kromosomerne mod at blive opløst.

Telomererne forkortes ved hver celledeling og menes derfor at have betydning for aldring og kræft.

Læs også: Overvægt beskytter mod hjertesygdom

Undersøgelsen afslørede til forskernes overraskelse at kaffe svarende til en kop espresso forkortede telomererne, mens alkohol svarende til en stærkøl forlængede dem.

4. Knoglerne
Knogler nedbrydes og opbygges konstant ved hjælp af to celletyper - osteoklaster og osteoblaster. Øl indeholder et højt indhold af næringsstoffet silicium, der er vigtigt for osteoblaster for at binde kalcium til knoglerne.

Læs også: 10 tegn på at du risikerer knogleskørhed

En almindelig pilsner indeholder cirka 7 milligram silicium, hvilket svarer til 22 procent af det daglige behov. Et glas vin indeholder kun cirka 1 milligram.

Desuden har moderate mængder alkohol vist sig at reducere nedbrydningen af knoglerne. For store mængder alkohol har dog vist sig at øge risikoen for knogleskørhed.

5. Galdesten
Undersøgelser fra Harvard School of Public Health i 1999 har vist en nedsat risiko for at få galdesten.

Denne og andre undersøgelser synes at vise at jo mere alkohol, man drikker, des mindre bliver risikoen. De viser dog også at risikoen kun mindskes, hvis man drikker dagligt. Weekenddruk hjælper ikke.

Forskerne understreger at den mindskede risiko for at få galdesten opvejes af en markant forhøjet risiko for hjertekar-sygdomme. Hver femte kvinde og hver 10. mand får galdesten, som kan udvikle sig meget smerteligt. 

6. Alzheimers
Et moderat forbrug af øl og anden alkohol synes ifølge en analyse af tidligere undersøgelser fra Loyola University i Chicago i 2011, at kunne reducere risikoen for Alzheimers med op mod 23 procent.