6000 i folkemøde-protest mod Wilders og Gyldent Daggry

Over 6000 mennesker har inden Folkemødets start torsdag skrevet under på en opfordring fra Mellemfolkeligt Samvirke.

Med deres underskrifter tilkendegiver de, at de tager dybt afstand fra den hollandske islamkritiker Geert Wilders, det græske parti Gyldent Daggry samt Danskernes Parti, der alle besøger årets folkemøde på Bornholm.

- Vi går ind for ytringsfrihed også for dem, vi er mest uenige med, men vi mener samtidig, at alle os, der hylder Folkemødets fejring af medborgerskab, demokrati og fællesskab, skal tage skarpt afstand fra de hadefulde fjendebilleder og ekstreme synspunkter, som Geert Wilders og Gyldent Daggry står for, skriver Mellemfolkeligt Samvirkes generalsekretær, Frans Mikael Jansen, i en pressemeddelelse.

Modstand mod flere af Folkemødets gæster vil også blive markeret under selve Folkemødet.

Her vil Socialistisk Ungdomsfront og Enhedslisten udtrykke deres modstand mod Danskernes Parti og den planlagte paneldebat med blandt andre Gyldent Daggry.

De vil gennemføre en såkaldt "walkout", hvor de vil udvandre under paneldebatten og derved forsøge at trække fokus.

Socialistisk Ungdomsfront mener, at det er forkert, at Geert Wilders og lederen af Gyldent Daggry, Georgios Epitideios, taler på Folkemødet, fordi "de modarbejder demokratiet".

Der har været spekulationer om, hvorvidt flere på den yderste venstrefløj vil demonstrere mod de kontroversielle gæster, men der er ikke meget, der tyder på, at der vil komme uro.

På flere af de internetsider, som venstrefløjsgrupperingerne bruger til at annoncere budskaber, er der stille, og gruppen Antifascistisk Aktion (AFA), der ellers har opfordret danskerne til at demonstrere, kommer ikke til solskinsøen, oplyser de til Ritzau.

/ritzau/

Dagens Gossip