65 kommuner har ikke hjælp parat til angste børn

65 af landets kommuner har ingen målrettet hjælp klar, hvis et barn i kommunen får angst. Det viser en rundspørge, som dagbladet Information har lavet.

Ifølge flere af kommunerne betyder en prioritering af ressourcer, at de ikke har råd til et sådan tilbud. Men den manglende indsats kan komme til at koste samfundet dyrt senere i børnenes liv.

SFI har udarbejdet en forskningsoversigt, som viser, at angst kan udvikle sig til sværere lidelser, der kræver psykiatrisk behandling. Den ubehandlede angst kan få følgeskab af depression og i nogle tilfælde føre til misbrugsproblemer senere i livet.

I mange tilfælde kan angst behandles i kortere forløb med kognitiv adfærdsterapi. 64 procent af dem, der har gennemført terapien, oplever bedring efter forløbet, konkluderer et forskningsprojekt foretaget af forskere ved Oxford University.

Og noget tyder på, at alene anerkendelsen af problemet kan have en effekt. Samme forskningsprojekt viser nemlig, at 28 procent oplever bedring, allerede når de står på venteliste til behandling.

I 27 kommuner har man et tilbud, der hedder Cool Kids. Flere af de kommuner melder om gode erfaringer med projektet.

- Det, at en viden er til stede, er langtfra nok til, at det bliver omsat til konkret handling, fortæller Erik Kastrup-Hansen, der er formand for en temagruppe om børn og unge under Foreningen af Socialchefer i Danmark.

- Det er ofte en mere langstrakt proces, og der er prioritering af ressourcer jo et emne, som er af stor betydning.

Flere af de kommuner, der ikke prioriterer at behandle angste børn, henviser i stedet til gratis tilbud, der findes på universiteterne i København og Aarhus.

Her kan man dog slet ikke følge med efterspørgslen, fortæller professor Barbara Hoff Esbjørn, der er leder for Center for Angst ved Københavns Universitet.

- Vores ressourcer matcher langtfra de mange henvendelser, vi får, siger hun.

På Københavns Universitet er 20-30 børn på venteliste og ti nye henvender sig hver uge. På Aarhus Universitet er 151 børn på venteliste. Tilbuddene er oprettet med henblik på forskning.

De er ikke en erstatning for kommunale tilbud, understreger begge universiteter.

/ritzau/

Dagens Gossip