7 deprimerende ting ved vægttab, ingen fortæller dig før det er for sent

Mediebilledet er fyldt med reklamer, artikler og tv-indslag om, hvor lykkelige folk bliver af at tabe sig.

Overordnet set har jeg da også været rigtig glad for, at mit taljemål er blevet mindre - og min kondi og mit generelle helbred meget bedre. Faktisk fik jeg fornylig tommelfingeren op ad fra lægen, som sagde, at alle mine tal som sådan var perfekte. Hurra for mig!

Men der er nogle ting, alle vægttabshistorier ikke fortæller dig.

Jeg er ked af at sige det, men hvis du synes, selve det at gå på kur - eller blot omlægge livsstilen til sund kost og motion - er besværlig… så er der en række ting, du vil blive klar over, er direkte deprimerende, når du nærmer dig målet.

Disse syv ting har jeg eksempelvis været igennem.

1. Det er ufatteligt dyrt
Du vidste måske godt, at du ville komme til at ligne en posedame i dit gamle tøj. Men er du i virkeligheden klar over, hvor dyrt det er at skifte garderoben ud med mindre gevanter? At skifte HELE klædeskabet ud fra underbukser over BH’er til trøjer, bukser og bluser?

Hvis du skal tabe dig meget, er det ikke nok at vente, til du har nået resultatet. Der skal faktisk skiftes tøj flere gange undervejs, hvis du ikke skal falde og komme til skade i din XXL-størrelse tunika. Og brækkede ben sætter en effektiv stopper for motionen, der hjælper en del på projektets fremadskriden.

Men det er ikke kun garderoben. Det er også alle specialprodukterne, de friske grøntsager, det økologiske kød, chiafrø og hvad har vi, der sender din konto i et rødglødende minus.

Selv hvis du ikke er på en fancy kur, der kræver en masse specielle ingredienser, er det bare ofte en hel del dyrere med frisk grønt og kød end med rugbrødsmadder.

2. Vægttab fucker med din cyklus
Ikke alle bliver ramt af dette, men nogle gør. Før i tiden kunne man måske sætte sit ur efter din menstruation. Nu?

Ja, nu kommer den væltende som en teenager med en dårlig attitude, når det passer den. Angiveligt er det, fordi østrogen lagres i fedt. Når man taber sig, bliver hormonerne frigivet. Det kan påvirke en kvindes cyklus.

Læs også: Simone blev anklaget for at snyde med sit vægttab - nu tager hun skridtet videre

Jeg følger med i adskillige vægttabsgrupper på Facebook, og det er et af de mest almindelige spørgsmål. Tak for den, natur.

3. Sunde spisevaner fører til monsterprutter
Der er som bekendt intet, der er så godt, at det ikke er skidt for noget. Når du har byttet frysepizzaen ud med kylling og kål, opstår det ildelugtende fænomen “ustyrlige tarmgasser”. Det er sandt!

Du skal straffes for dit sunde livsstilsvalg ved nu konstant at rende på toilettet eller udenfor for at få luft - eller rettere afgivet luft - så det ikke generer andre.

Hvad siger du så til en romantisk aften med Netflix and Chill?!

4. Galdesten
Denne her gad jeg personligt godt, at nogle lige havde rakt en finger i vejret og gjort opmærksom på. Kvinder rammes oftere end mænd af galdesten. Vægttab øger risikoen, fordi der åbenbart bliver frigivet kolesterol, som lagrer sig i galdeblæren. Det klumper sig sammen til små sten. De sten skal ud igen. Og de er nogle værre drama queens i processen.

De påkalder sig al din opmærksomhed, for du kan hverken ligge, sidde, stå eller gå, uden du får nogle jag af smerte i mellemgulvet, som blev du stukket i med en slagterkniv.

Efter adskillige galdestensanfald, kan jeg konstatere følgende med ro i sindet: 1) Hvis det vitterligt gør mere ondt at føde børn, end at have en sten i maven, der skal passere igennem en virkelig snæver passage, så kan de pakke deres “Danmark Knalder”-kampagne sammen. Jeg betragter i så fald mig selv definitivt som en evolutionær blindgyde, og 2) Jeg vil hellere veje 300 kg end nogensinde igen blive udsat for den helvedes pinsel, det er.

Lægen roste mig for vægttabet og sagde tillykke med, at jeg “sådan helt af mig selv havde gjort det”.

“Men det er selvfølgelig lidt trist, at galdestenen er en sidegevinst.”

Ja, det må du fandme nok have lov at sige!

5. Alt på dig bliver mindre - også det, du gerne ville have forblev samme størrelse
For eksempel dine bryster. Der findes åbenbart sådan en retfærdighedens vægtskål.

Når din talje bliver mindre og pænere, bliver dine bryster også mindre, lidt længere og lidt mere rynkede. Men hvad… du skal jo alligevel i henhold til punkt 1 ud at købe en ny bh. Så kan du ligeså godt købe en med push up og nakketræk, så du kan rulle dine mormor-babser op fra knæene.

6. Du skal nu forholde dig til nogle komplimenter, som også lidt er en sviner
“Wow! Du har tabt dig. Mindst 20 kg! Du ser så meget bedre ud!”

Æhhh… tak. Hvor fucking grim var jeg før?

7. Det stopper ikke her
Jeg har hørt, at det tager syv år, før fedtmolekylerne i ens krop har fattet, at de ikke skal vokse. Det er også almindeligt kendt, at det på mange måder er nemt nok at tabe sig - også hurtigt. Det svære er at holde vægten, når man først har tabt sig.

Læs også: Opdag kræften tidligt: Her er 7 tegn, du skal være opmærksom på

Jeg mangler endnu at smide en del kilo. Udsigten til at have et lidt akavet forhold til mad og jævnligt få neurotiske flips - for eksempel som i øjeblikket, hvor jeg prøver at undgå gluten som et lille videnskabeligt forsøg på egen krop - er næsten lidt udmattende. Holder det virkelig aldrig op?

Det gør det nok næppe. Så må man forholde sig til, hvordan man hopper uden om de værste forhindringer.

Følg Dagens Sundhed for flere lignende artikler:

 

 

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip