7 grunde til at ambitiøse mødre har det svært – og genvejen til at gøre det lettere

For et års tid siden undrede jeg mig meget over, hvorfor det var så svært for mig at være ambitiøs professionel kvinde og en nærværende mor for mit barn på samme tid.

Men efter at have undersøgt, hvad der ligger til grund for udfordringerne, så undrer jeg mig ikke mere.

Til gengæld står en ting ret klart for mig: Virkeligheden for mødre, der forsøger at jonglere et aktivt arbejdsliv og et nærværende familieliv, gør det nærmest til et under, at der ikke er flere, der ligger og raller under gulvbrædderne.

Ikke så meget på grund af tidspresset, men på grund af de modstridende forventninger, der er til os og vores rækkevidde som kvinder og mødre. Heldigvis er der masser af muligheder for at lette det for os i en ruf. Vi skal bare lige tænke os om.

Ligestillingsdebatten og familieidealerne har i de senere år bevæget sig længere og længere i hver sin retning, og det gør, at det forventes af ambitiøse kvinder, at de matcher deres mænd i arbejdsfokus, men samtidig hylder gammeldags husmorværdier i deres familiefokus. Det lader sig ganske enkelt ikke gøre.

Læs også: Her er de 12 dødssynder, jeg jævnligt begår som forælder

Hvis man kigger bag om dette dilemma, er der for mig at se syv årsager til, at balancen mellem job og familieliv kan føles som et tovtrækkeri for mange ambitiøse kvinder. Årsagerne får os til at handle ubevidst på måder, der ofte står i direkte kontrast til de idealer, vi gik og troede, vi havde, og så bliver vi forvirrede som bare pokker. For hvad er egentlig rigtigt og forkert?

Jeg mener, at det allervigtigste for kvinder, der gerne vil ud af dette misforhold med ”sig selv” er at forholde sig bevidst til det, der reelt presser os, så vi kan sætte en stopper for den helt grundlæggende forvirring vi hver især bærer rundt på. Det gør det nemlig lettere at lukke op for det kæmpe potentiale, mange af os føler, vi rummer, men ikke helt magter eller evner at få lukket op for. 

Læs også: Hver dag i en uge spørger hun sin 2-årige, hvad hun har lyst til at lave: Svarene er overraskende

Her er et overblik over de syv indsigter, som du skal i gang med at forholde dig til og måske endda gøre op med, hvis du vil holde op med at føle dig som en forvirret, ambitiøs mor:

1) Du bliver ikke mindre ambitiøs af at blive mor.
Din familie giver dig bare et ekstra spor for dine ambitioner og din identitet, så du nu skal fordele din arbejdstid, hjerne- og hjerteplads imellem både familie og arbejde, og det splitter dig, langt mere end det splitter din bedre halvdel.

2) Du forventes at kunne rumme 100% arbejde og 100% familie hele tiden.
Selvom du giver den lige så meget gas på jobbet som din mand, forventes det nemlig stadig, at det er dig, der er den primære omsorgsgiver derhjemme. Det viser forskning fra bl.a. Harvard Business School.

3) Din mor er din første og største rollemodel, uanset om du vil det eller ej.
Det gør, at du instinktivt kommer til at sammenligne din egen måde at være mor på med den måde, din mor klarede moderskabet på. Men det er for det meste et forældet sammenligningsgrundlag, der slet ikke matcher din egen virkelighed.

4) Din hjerne bliver kraftigt ommøbleret, når du bliver mor.
Neurologer har påvist, at kvinder på grund af hormonelle ændringer får en instinktiv omsorgstrang og pludselig bliver tildelt helt nye moderlige evner, når de bliver mødre. Forvirrende, når nu du troede, du mest var ambitiøs? Det var det i hvert fald for mig, da jeg blev mor.

5) I Danmark skal du kunne stå på egne ben og klare dig selv – også når du bliver mor.
Fordi du er et produkt af et meget individualistisk samfund, ønsker du ikke at være afhængig af andre. Du skal kunne tjene din egne penge og klare dig selv, hvis der bliver behov for det. Ansvaret for fællesskabet i familien oplever du måske følelsesmæssigt, men ikke rationelt. 

6) Du vurderer dig selv på dine præstationer, og du skal derfor helst være ret perfekt for at være tilfreds med dig selv.
Det gør, at du ræser rundt med 130 km/t for at forsøge at være perfekt i alle aspekter af dit liv.

7) Dine børn er der jo, og du vil gå hele vejen for dem.
I samfundsdebatten får vi imidlertid hele tiden at vide, at børnene har det virkelig skidt. Det giver os konsekvent dårlig samvittighed, for der er faktisk ikke noget, vi hellere vil, end at give vores børn den bedste start på livet.

Genvejen til at gøre det lettere
Ud fra ovenstående kan du overveje følgende, det gør din situation lidt lettere: Kopierer du egentlig din mor, uden du er klar over det? Eller reproducerer du og din mand ubevidst alle de forskelligrettede forventninger der er til jer som mor og far? Vil du faktisk helst trække stikket på din karriere i en periode, men føler du ikke rigtig, at det er fint nok? 

Det er spørgsmål som disse, du skal tage ud i udstrakt arm og forholde dig kritisk til, hvis du vil gøre det lidt lettere for dig selv, både som omsorgsfuld mor og ambitiøs kvinde.

Lisbeth Odgaard Madsen blogger for Dagens.dk og er forfatter til bogen 'Ambitiøse Mødre – Syv indsigter, der ruster dig til tovtrækkeriet mellem job og familieliv', der udkommer i dag, onsdag. Hun ejer Potential Company, der hjælper virksomheder og deres kvinder med at gøre ligestillingsudfordringen til en overskudsforretning – for begge parter.

Følg Dagens Mødre for flere lignende artikler:

 

 

Dagens Gossip