70 millioner EU-borgere har svært ved at læse og skrive

Alt for mange borgere i EU har svært ved at læse, regne og bruge computer.

Derfor fremlægger Europa-Kommissionen fredag en handlingsplan, som skal sikre, at borgerne allerede tidligt i livet forbedrer deres færdigheder. Det vil øge beskæftigelsen, konkurrenceevnen og væksten i EU, lyder det.

Hele 70 millioner europæere har svært ved at læse og skrive, og endnu flere er dårlige til matematik og mangler it-færdigheder.

Det betyder, at der er risiko for, at borgere bliver holdt ude af samfundet og havner i arbejdsløshed og fattigdom.

EU-Kommissionen opfordrer derfor medlemslandene til at gøre en større indsats for at gøre deres borgere mere egnede til arbejdsmarkedet.

Jyrki Katainen, som er vicepræsident for job, vækst, investeringer og konkurrenceevne i EU-Kommissionen siger, at der er behov for at investere mere i EU-borgerne.

- Der er et alarmerende og chokerende, at 70 millioner ikke har tilstrækkelige læse- og skrivefærdigheder. 70 millioner!, siger han ved et pressemøde i EU-Kommissionen.

- I denne verden, som forandrer sig hurtigt, er vi nødt til at investere i Europas vigtigste aktiv: vores borgere. Folk har brug for en bred vifte af færdigheder for at udfolde deres fulde potentiale både som borgere og som arbejdstagere, siger han.

Ser man på gennemsnittet af alle EU-lande, har omkring 20 procent af de 15-årige ikke de nødvendige evner til at læse og skrive. Der er dog stor forskel på de forskellige medlemsstater.

For Danmark gælder det under 15 procent af de 15-årige, mens det eksempelvis i Bulgarien gælder for næsten 45 procent.

Derfor er det vigtigt at lære af hinanden, siger Marianne Thyssen, som er kommissær for blandt andet beskæftigelse og arbejdsforhold.

- Alle medlemsstater må arbejde sammen for at skabe forbedringer på området, siger hun.

De mange nytilkomne migranter og flygtninge fra tredjelande har også skabt en europæisk udfordring, fordi de ofte er dårligere uddannet end gennemsnittet af EU-borgerne.

Selv migranter med en lang uddannelse er ofte i job, de er overkvalificerede til, eller også lykkedes det ikke at finde et arbejde.

Derfor mener kommissionen, at det skal være et særligt fokusområde at få flygtninge og migranter integreret på arbejdsmarkedet.

/ritzau/

Dagens Gossip