70 procent af danskerne går ind for aktiv dødshjælp

Skrevet af admin

18/04/2014

Mest læste i dag

Syv ud af 10 danskere går ind for aktiv dødshjælp til døende eller uhelbredeligt syge mennesker, viser en meningsmåling, som analyseinstituttet Wilke har foretaget for Jyllands-Posten.

Når spørgsmålet gælder uhelbredeligt syge børn, falder opbakningen til lidt under halvdelen, mens knap en femtedel støtter tanken om at afkorte livet for svært psykisk syge og handicappede.

Formanden for foreningen En Værdig Død, Flemming Schollaart, er ikke overrasket over den store opbakning til aktiv dødshjælp til uhelbredeligt syge.

- Jeg er helt enig i, at man skal lindre så meget som overhovedet muligt i den sidste tid.

- Men der findes altså nogle tilfælde, hvor det ikke er muligt i tilstrækkelig grad. Her burde det - efter hollandsk forbillede og med lægelig hjælp - være muligt selv at bestemme over sit liv og sin død, siger han til Jyllands-Posten.

På Christiansborg er der dog ingen planer om at ændre loven og åbne for aktiv dødshjælp.

Sundhedsminister Nick Hækkerup (S) afviser prompte tanken.

- Sundhedsvæsnet må ikke slå mennesker ihjel, og det synes jeg, vi skal holde fast i, siger ministeren til Jyllands-Posten.

Etisk Råd afviser overordnet aktiv dødshjælp, men nogle medlemmer har forståelse for tankegangen.

- I nogle ganske få tilfælde kan det faktisk været humant og barmhjertigt at lytte til et menneske, som gerne vil dø, siger professor Thomas Ploug fra Aalborg Universitet til avisen.

/ritzau/