700 døve får sirenevarsling på mobiltelefonen

Når sirenerne testes, og når der varsles ved store ulykker eller katastrofer, så er der omkring 4000 danskere, som med garanti ikke hører de hylende toner. Ikke fordi, de er uopmærksomme eller færdes langt ude på landet. Årsagen er, at de er døve.

Bliv ven med Dagens.dk på Facebook - Klik her og vær med nu

I 2007 lancerede Beredskabsstyrelsen en sms-varsling for døve og hørehæmmede. Men selv om ordningen har godt seks år på bagen, så er den langt fra slået igennem. Kun 700 har tilmeldt sig.

- Det er et lavt tal, konstaterer Pernille Sonne, der er AC-medarbejder hos Beredskabsstyrelsen.

For det kan være forbundet med store konsekvenser, hvis en varsling ikke når frem til alle, der færdes i et berørt område.

- Ved et kemisk udslip er det ikke altid, man kan lugte kemien. Og hvis man heller ikke har hørt sirenerne eller på anden måde er blevet gjort opmærksom på faren, så risikerer man at blive alvorligt syg, og i værste fald er man i livsfare, siger Pernille Sonne til Dagens.dk.

Den bekymring deler Janne Boye Niemelä. Hun er formand for Danske Døves Landsforbund.

- Vi er bekymrede. Det er udtryk for den manglende information, der er til døve, siger hun til Dagens.dk.

Ifølge Janne Boye Niemelä er mange døve slet ikke klar over, at sms-servicen eksisterer. Hvis ordningen skal komme til glæde for alle, så skal der gøres en større indsats, mener hun.

- Der mangler information på tegnsprog. Mange har problemer med at læse det, der er blevet sendt ud. Man kunne for eksempel lave flere arrangementer for døve, hvor sådanne informationer kunne blive bragt, siger hun.

Derudover er der en række praktiske forhindringer, som mangler at blive løst, forklarer landsformanden.

- Jeg bor for eksempel i Sverige, men bruger meget af min tid i Danmark. Men jeg må ikke få ordningen, fordi jeg ikke har et postnummer. Og der er også mange ældre, som ikke ved, hvordan man bruger en mobiltelefon, konstaterer Janne Boye Niemelä.

Beredskabsstyrelsen har for nylig fået produceret en video med informationer til døve.

Du kan se Beredskabsstyrelsens video til døve herunder.

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip