700 dyrlæger i oprør over hundeavl: Hvalpen får ikke et godt liv

700 svenske dyrlæger er nu gået sammen for at lave et fælles opråb mod avlen af hunderacen Engelsk Bulldog. 

Årsagen er, at 50 års intensiv avl har gjort, at snuden i dag er så kort, at hunden dårligt kan trække vejret. 

De mange dyrlæger kræver nu, at der tages et opgør med avlen af de mange hunde, som har store sundhedsproblemer på grund af for korte snuder. 

- Når vi gør hundejere opmærksomme på, at næseborene næsten er helt lukkede, så siger mange 'det har jeg aldrig tænkt over', siger Sandra Lindstrand , der er dyrlæge i Huskvarna i Sverige, ifølge TV4

Engelsk Bulldog er ikke den eneste race, der er udsat, men den er en af dem, der har størst problemer med vejrtrækningen. Derudover har den svært ved at håndtere varme, og årsagen er, at den er blevet avlet på en måde, hvor mennesker nyder hundens udseende på bekostning af dens helbred. 

- Vi forsøger at gøre så mange som muligt opmærksomme på, at hunden vil lide, og at man ikke skal købe en hvalp, der ikke kommer til at få et godt liv, siger Sandra Lindstrand til TV4. 

Dagbladet har interviewet formanden for de norske dyrlæger, der bakker sin svenske kollega op. 

Racen Cavalier King Charles Spaniel er også udsat for smerter på grund af avl. (Foto: Colorbox)

Han bryder sig heller ikke om, at der avles hunde, hvor risikoen for et liv med dårligt helbred er overhængende. 

- Vi ønsker ikke, at dyr bliver avlet på en måde, hvor de bliver født til et liv med lidelse. Det må være en etisk værdi, at vi tager os af de dyr, vi omgiver os med, siger Torill Moseng til Dagbladet.

Den norske dyrlægeformand mener, at det ikke kun drejer sig om såkaldte kortsnudede hunde, der er udsatte. Den populære race Cavalier King Charles Spaniel er også udsat på grund af avl. 

Vi ser at mange hunde af racen Cavalier King Charles Spanielhar en for lille hjerneskal i forhold til hjernes bløde væv, og derfor får hjernen for lidt plads. Det påfører hunden store problemer med nervesystemet, siger han. 

 

 

Dagens Gossip