72 kræftsyge kvinder søger erstatning efter fejl

Skrevet af admin

26/11/2013

Dagens topnyheder

Hvis du mener, din livmoderhalskræft ikke er blevet opdaget, fordi du ikke blev indkaldt til screening, skal du søge erstatning.

Sådan lød opfordringen fra Patientforsikringen, da det kom frem, at en it-fejl har betydet, at tusindvis af kvinder ikke er blevet indkaldt til screening for livmoderhalskræft.

72 kvinder har indtil videre benyttet sig af muligheden for at søge erstatning, fortæller direktør i Patientforsikringen, Karen-Inger Bast, til Ritzau.

- Vi har modtaget tre anmeldelser i dag, så nu er tallet 72. Det er kvinder, der siger, at de nu har livmoderhalskræft, som har bredt sig. De søger erstatning, fordi de mener, det kunne være undgået, hvis de var blevet indkaldt, siger hun.

Det er dog kun en tredjedel af de sager, som Patientforsikringen har modtaget, som den kan behandle. Resten er forældede, enten fordi kvinder har kendt til deres sygdom i for lang tid, eller fordi sagerne er mere end ti år gamle.

I oktober kom det frem, at en it-fejl hos Danske Regioner har betydet, at 27.000 kvinder ikke er blevet indkaldt til kræftscreening mellem 1981 og 2007.

- Vi har allerede indhentet alle oplysninger på den første sag, som jeg tror, vi er klar til at afgøre inden jul, og de andre vil blive behandlet drypvis derefter gennem det næste halve år, siger Karen-Inger Bast.

Regionerne har skrevet ud til de kvinder, der ved en fejl ikke er blevet indkaldt til screening. Derfor forventer Patientforsikringen at blive ved med at modtage anmeldelser i fremtiden.

- Nogle af de kvinder, der finder ud af, at de er røget ud af screeningsprogrammet, vil desværre finde ud af, at de har fået kræft. Så vi regner med, at der kommer en anden runde af anmeldelser, siger Karen-Inger Bast.

Den gennemsnitlige erstatning for overset livmoderhalskræft ligger på 500.000 kroner, men erstatningernes størrelse varierer meget, fortæller direktøren.

Formanden for Patientforsikringens bestyrelse, Poul-Erik Svendsen, opfordrede i oktober til, at forældelsesfristen blev suspenderet. Det kræver en lovændring.

I et brev til Sundhedsudvalget skriver Sundhedsminister Astrid Krag (SF), at hun snarest muligt vil invitere sundhedsordførerne til en drøftelse af sagen.

/ritzau/