74-årig dømt for at opfordre til forbrydelse på Facebook

Skrevet af admin

09/06/2016

Dagens topnyheder

- Jeg giver også gerne en dunk benzin.

Sådan skrev en nu 74-årig mand på Facebook i august sidste år, efter at der var blevet sat ild til Islamisk Trossamfunds bygning i Københavns Nordvestkvarter.

Bemærkningen har torsdag kostet manden 60 dages fængsel i Retten i Nykøbing Falster.

- Dommen blev gjort betinget under hensyn til hans alder og helbred, fortæller specialanklager Emil Folker.

Det betyder, at han ikke skal afsone dommen, hvis han holder sig fra kriminalitet i en prøvetid på et år.

Kort før middag søndag den 16. august blev der sat ild til bygningen, som ligger på hjørnet af Dortheavej og Tomsgårdsvej. Det lykkedes hurtigt at få slukket branden, og selv om bygningen var fuld af børn og unge, kom ingen til skade.

Men attentatet fik flere til at ytre sig på Facebook - herunder den 74-årige mand, som skrev sit indlæg i den åbne gruppe "Nej Til Moskeer - Oprigtig". Og det har altså nu kostet ham en dom for at tilskynde til en forbrydelse.

Med dommen blev den 74-årige idømt den straf, som Emil Folker havde krævet.

- Selv om det kun tager et par sekunder at skrive, så viser dommen, at det har konsekvenser. Den er et udtryk for, at det er uacceptabelt at komme med en ytring, der tilskynder til så alvorlig kriminalitet, i det offentlige rum, siger specialanklageren.

Under sagen har den 74-årige nægtet sig skyldig, da det ikke var hans hensigt at tilskynde andre til at begå en forbrydelse, og han ankede på stedet dommen til Østre Landsret.

Flere andre, der skrev indlæg på den pågældende Facebook-side, er siden blevet sigtet for at tilskynde til en forbrydelse.

Manden bag brandattentatet - en 35-årig mand fra Moldova - blev forleden i Retten på Frederiksberg dømt til anbringelse på en psykiatrisk afdeling samt en betinget udvisning af landet.

/ritzau/