74 børn forgiftet med fejlproduceret D-vitamin

Skrevet af admin

04/08/2016

Mest læste i dag

En rundspørge til landets laboratorier viser, at 150 børn i alderen 0-2 år er blevet undersøgt, fordi de har fået D-vitamindråber af mærket Inno Pharma vitamin D3-dråber.

Firmaet InnoPharma trak 21. juli produktet tilbage, fordi der var påvist et indhold af D-vitamin, der var 75 gange for højt.

Undersøgelsen viser, at 74 børn havde forhøjet calciumniveau i blodet - heraf havde seks børn svært forhøjede niveauer.

Det skriver Sundhedsstyrelsen i en pressemeddelelse.

Alene på Giftlinjen, der tilbyder landsdækkende telefonrådgivning om forgiftninger, har man fået 140 henvendelser, der drejer sig om det fejlproducerede D-vitamin.

Søren Bøgevig, der er overlæge på Klinisk Farmakologisk Afdeling på Bispebjerg Hospital og tilknyttet Giftlinjen, forklarer, at D-vitaminforgiftninger skal tages alvorligt.

- Når man kan se, at calciumniveauerne ligger i den høje ende og over de normale referenceværdier, så er det bekymrende, fordi så er det et tegn på, at D-vitaminen har påvirket kroppen, mere end det var meningen, siger Søren Bøgevig.

Han understreger, at symptomerne vil aftage med tiden for langt de fleste børn. Svært forhøjede calciumniveauer kan dog gøre skade på organerne.

- Hvis calcium er på et meget højt niveau i blodbanerne, så kan man se symptomer på nyrerne og nervesystemet, og hjertet kan også blive påvirket, og så er de akut syge, siger han.

- Der er det vigtigt, at de er indlagt et sted, hvor der er ekspertise til stede, og der er nogle børnelæger, der sikrer sig, at de er overvåget korrekt, og calciumniveauerne hurtigst mulig kommer ned igen.

Selv om Sundhedsstyrelsens rundspørge viser en stor stigning i antallet af registrerede forgiftninger, så vurderer Søren Bøgevig, at situationen er under kontrol.

- Jeg forventer, at det er langt de fleste børn, der nu er i kontakt med sundhedsvæsenet og får den opfølgning, de skal have, og det vil overraske mig meget, hvis der kommer en ny bølge af henvendelser, siger han.

/ritzau/