89-årig diktator klar til at overgive sig

Zimbabwes veteran på præsidentposten, Robert Mugabe, er klar til at træde tilbage efter 33 år ved magten, hvis han taber onsdagens præsidentvalg, der ventes at blive tæt.

- Hvis du taber, må du overgive dig, svarer den 89-årige præsident på et sjældent pressemøde på spørgsmålet om, hvad han vil gøre, hvis han taber valget til sin værste modstander til landets øverste post, Morgan Tsvangirai.

Flere end seks millioner stemmeberettigede skal sætte deres kryds i valget, der allerede er plaget af beskyldninger om, at Mugabe har taget skridt til at manipulere med det valg, der kan blive hans sidste.

Mugabe, der har regeret landet siden uafhængigheden fra briterne i 1980, har udtrykt en stålsat vilje til at ville vinde på trods af vedvarende rygter om et svigtende helbred.

61-årige Tsvangirai har gennem de seneste 14 år stået i spidsen for Bevægelsen for Demokratisk Forandring, MDC, og hans parti er det eneste troværdige alternativ til Mugabes ZANU-PF.

Under de foregående valg i 2002, 2005 og 2008 har Tsvangirai været meget tæt på at slå Mugabe.

Ved det seneste valg fik Tsvangirai 47,9 procent af stemmerne mod Mugabes 43,2 procent i første valgrunde. Men et orgie af voldshandlinger mod allierede tvang ham ud af kampen, inden den afsluttende valgrunde.

Tsvangirai er gentagne gange blevet anholdt i forbindelse med sine trængsler, ligesom han har været anklaget og frikendt for forræderi samt stået over for fire attentatforsøg.

Hans livvagt blev dræbt, og hans kone omkom i en mistænkelig færdselsulykke, der også kostede ham et ophold på sygehuset.

Han har stadig en stærk tilhængerskare blandt byboere og landlige zimbabwere i den vestlige del af landet, men selv blandt tilhængere er der en stadig følelse af, at Tsvangirai gentagne gange er blevet udmanøvreret af Mugabe.

/ritzau/AFP

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip