9 ud af 10 danskere får ikke nok grønt

Danskerne er generelt ikke gode til at spise gulerødder, tomater og æbler - eller bare generelt frugt og grønt. På trods af fokus på sundhed, kost og motion får 9 ud af 10 danskere fortsat ikke den anbefalede daglige mængde grønt. Danskernes manglende evner i et køkken får skylden.

Tallene stammer fra en netop offentliggjort undersøgelse, som analyseinstituttet GFK har gennemført i november 2012 blandt 1.392 husstande. Konkret viser undersøgelsen, at blot 9,1 procent af danskerne får de 600 gram frugt og grønt om dagen, som Sundhedsstyrelsen anbefaler. Dermed ligger tallet for, hvor mange der får nok af de grønne madvarer på niveau med de seneste par år.

- Vi ved udmærket godt, at vi skal spise masser af gulerødder og æbler. Vi gør det bare ikke. Det betyder, at langt de fleste danskere faktisk ikke får gavn af den positive effekt, som vi ved, at frugt og grønt har på helbredet, siger Pernille Bech fra Gartneribrugets Afsætningsudvalg.

Halter med evnerne i køkkenet

På trods af, at kogebøger sælger som aldrig før, og budskaber om sundhed, livskvalitet, motion og mad ofte fylder sendefladen på tv og tager masser af spalteplads i ugeblade og aviser, er der langt fra viden til handling. Ifølge Gartneribrugets Afsætningsudvalg er det da heller ikke, fordi vi ikke ved, at vi skal spise 600 gram frugt og grønt. Vi mangler derimod basale egenskaber i et køkken.

- Rigtig mange har simpelthen ikke lært, hvad de skal gøre ved grøntsagerne, så de smager godt og er indbydende. Et selleri er for eksempel en klassiker i supper, men smager også fantastisk i en rå salat eller bagt i ovnen. Det kræver ikke kokkeevner på højt plan at pifte grøntsager op til noget spændende, men blot kendskab til de basale muligheder i et køkken, siger Pernille Bech.

Familien vil ikke spise grøntsager

Undersøgelsen fra GFK viser også, at 30,3 procent af den gruppe, som ikke får de anbefalede 600 gram, er familier med et eller flere børn.

- Det er dybt problematisk, at det netop er børnefamilier, som ikke lever op til anbefalingerne, fordi børnene tager vanerne med sig videre i voksenlivet. Vi kan se i undersøgelsen, at en af de største udfordringer for denne gruppe i forhold til at spise sundere er, at familien ikke vil spise grøntsager. Så der er noget, der tyder på, at de voksne har en opgave i forhold til at udfordre børnene på deres madvaner, slutter Pernille Bech.

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip