91-årig bedstemor har levet af sondemad i fem år

Tre voksne børnebørn til den 91-årige Doris Jensen har ifølge Jyllands-Posten forgæves bedt om at få stoppet for sondemaden til den ældre kvinde, så hun kan få lov at dø.

Familien har i det seneste års tid ikke kunnet komme i kontakt med Doris Jensen, der har haft tre blodpropper og alene har overlevet i kraft af sondemad i de seneste fem år.

- Det er ikke en værdig tilværelse for min mormor. Hun har selv - da hun var åndsfrisk - givet udtryk for, at hun aldrig ville ende som en grøntsag, som hun har sagt det, siger et af børnebørnene, 39-årige Stinne Madsen.

Den praktiserende læge har over for familien afvist at ændre på behandlingen med den begrundelse, at man ikke sulter folk ihjel i Danmark.

Sagen viser, at der er behov for en debat om passiv dødshjælp både blandt befolkningen og i lægekredse, siger Lægeforeningens formand, Mads Koch Hansen.

Også medlem af Etisk Råd dr.med. Poul Jaszczak efterlyser mere offentlighed om dilemmaerne:

- Vi bliver nødt til at have en mere grundlæggende debat om, hvad læger kan og ikke kan foretage sig i forhold til mennesker, der holdes mere eller mindre kunstigt i live. Der er brug for meget mere viden om problemstillingen, siger han til avisen.

Sundhedsministeren er enig.

- Folk skulle overveje at oprette et livstestamente, så de pårørende ikke kommer til at stå i den situation, der er beskrevet her, siger sundhedsminister Astrid Krag (SF) til Jyllands-Posten.

Ifølge avisen har 88.000 danskere formuleret et livstestamente i Livstestamenteregisteret. Her har de noteret, i hvilke situationer de ikke ønsker, at behandlingen af dem skal fortsætte.

/ritzau/

Dagens Gossip