94-årig eksvagt fra Auschwitz får fem års fængsel

Skrevet af admin

17/06/2016

Mest læste i dag

En 94-årig tidligere Auschwitz-vagt, der er anklaget for meddelagtighed i mindst 170.000 drab på jøder, har fået en dom på fem års fængsel.

Ved en retssag, som kan blive en af Tysklands sidste i retsopgøret om Holocaust, blev Reinhold Hanning idømt fem års fængsel for sin rolle med at gøre massedrabene i Auschwitz-dødslejren i det nazibesatte Polen lettere.

Hanning har gennem en 23 sider lang personlig beretning, som blev læst højt af hans forsvarer, indrømmet, at han havde kendskab til massedrabene.

- Den tiltalte idømmes fem års fængsel for medvirken til drab på 170.000. Han var klar over, at der hver eneste dag blev dræbt civile i gaskamrene, sagde dommeren.

I sin beretning under sagen sagde Hanning, at han "skammer sig over, at han lod uretten ske uden at modsætte sig den."

Han sagde, at han var medlem af en forbryderisk organisation, som var ansvarlig for mange uskyldiges død, og som havde ødelagt utallige familier.

- Det gør mig oprigtigt ondt, sagde han.

Under retssagen, som blev indledt i februar, har overlevende beskrevet lidelserne i lejren.

Holocaustoverlevende Angela Orosz, som var blandt vidnerne mod Reinhold Hanning, siger, at alt personalet i Auschwitz "var en del af denne dræbermaskine".

- Uden disse mennesker og deres støtte til Holocaust, ville det, der skete i Auschwitz i løbet af blot et par år - nemlig mordet på 1,1 millioner mennesker - ikke have været muligt. Måske ville mange af mine familiemedlemmer stadig være i live, siger hun.

Angela Orosz blev født i Auschwitz, lidt over en måned før lejren blev befriet 27. januar 1945.

Blandt de 6500 tidligere SS-ansatte i Auschwitz, der overlevede krigen, er kun omkring 800 blevet dømt, de fleste af dem ved polske domstole. I Tyskland er færre end 50 blevet dømt, skriver Deutsche Welle.

/ritzau/Reuters