97-årige Irma spiste muggent brød - hjemmeplejen gjorde ingenting

97-årige Irma Lindblom fra den svenske by Karlskrona får hjemmehjælp fem gange om dagen, for at få hverdagen til at hænge sammen med mad, indkøb, rengøring, badning og tøjvask.

Irmas familie troede, at alt var i den skønneste orden, når plejefirmaet Gertrud Care tog sig af den ældre og svagtseende kvinde. 

Men sidste weekend fik et familiemedlem, Jonas Hillerström, en kedelig overraskelse, da han kom for at hente Irma, som skulle med til barnedåb. Den 97-årige kvinde sad og spiste sammen med en hjemmehjælper. Det skriver den svenske avis Expressen.

- Jeg gik op for at hente hende, og så så jeg sandwichen ligge på tallerkenen. Jeg ser forbløffet på sandwichen og derefter på hjemmehjælperen, forklarer Jonas Hillerström og tilføjer:

- Brødet er dækket af mørke pletter og grøn mug. Jeg siger, at hun skal fjerne det fra hende (Irma red.). Hun ser dårligt og er 97 år. Først blev jeg chokeret, vreden kom senere.

Foto: Jonas Hillerström/Facebook.

Jonas Hillerström, der tog billeder af maden og lagde på Facebook, har siden klaget. Plejefirmaet har forklaret den ulækre epsiode med, at deres klienter har rettigheder ifølge loven, og da Irma selv ønskede at spise brødet, kunne personalet ikke gøre noget ved det.

Den udmelding var ikke tilfredsstillende nok for Jonas Hillerström, der også har luftet sin vrede overfor flere instanser herunder politiet.

Foto: Jonas Hillerström/Facebook.

En nærmere gennemgang af den 97-årige kvindes køkken, viste også, at hendes mælk udløb i starten af maj.

- Irma drikker mælk hver morgen, og der har hun fået rådden mælk i kaffen i mere end en måned, siger Jonas Hillerström, der også fandt konserves, som skulle være spist i 2015, i Irmas hjem.

Foto: Jonas Hillerström/Facebook.

Jonas Hillerström frygter, at der er mange andre gamle mennesker, der lider samme skæbne som Irma Lindblom, men at de ikke opdager det eller har ressourcerne til at klage. 

Plejefirmaet vil ikke længere tage sig af Irma Lindblom, fordi de mener, at de er blevet beskyldt for at sjuske med deres pleje, hvilket de er meget uenige i, forklarer Gertrud Cares direktør Gertrud Weiselblad.

- Klienten er en person med en høj grad af integritet, du kan ikke gøre noget, hvis klienten har sagt, at det er okay. Og det er vanskeligt i sådanne situationer, hvor er grænsen for, hvad vi kan og ikke kan gøre. Lov om social service siger, at vi skal have vores egen autonomi, siger hun og beskylder Jonas Hillerström for at have arrangeret billederne af det mugne brød, som han delte på Facebook.

Følg Dagens Sundhed for flere lignende artikler:

 

 

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip