98 børn kom til skade med fyrværkeri til nytår

Skrevet af admin

02/01/2016

Dagens topnyheder

98 børn måtte en tur på skadestuen nytårsaften, fordi de var kommet til skade med fyrværkeri.

Det viser en opgørelse over fyrværkeriskader fra landets sygehuse. Det er det højeste tal i otte år. Sidste år kom 81 børn under 15 år til skade.

Overlæge Jens Lauritsen fra Ulykkes og Analysegruppen og Ortopædkirurgisk afdeling på Odense Universitetshospital kan ikke give en forklaring på, hvorfor flere børn er kommet til skade i år.

- Hvis jeg havde svaret, kunne jeg hurtigt sætte en forebyggelseskampagne i gang, siger overlægen.

- Man skal lade være med at lade børn lege med fyrværkeri selv, siger han.

Børn udgjorde 38 procent af nytårets tilskadekomne. Hvis man ser på alle aldersgrupper, er antallet af fyrværkeriskader dog lavere end sidste år. Kun 258 danskere måtte behandles på sygehuset mod 347 forrige år.

- Hvis børneulykkerne var faldet lige så meget som ulykkerne hos de andre aldersgrupper, havde vi ligget markant lavere end de seneste år, siger Jens Lauritsen.

Kun en fjerdedel af de tilskadekomne havde beskyttelsesbriller på. Det ærgrer overlægen.

- Det er bekymrende. Brillerne kan gøre en rigtig stor forskel. Øjenlægerne plejer at sige, at det er muligt, at man får en øjenskade alligevel, men hvis man bevarer bare en lille del af synet, får man et helt andet liv, siger han.

Lovligt fyrværkeri var årsag til størstedelen af skaderne. Kun ni procent skyldtes ulovligt fyrværkeri.

42 skader var så alvorlige, at de ikke kunne behandles færdig på skadestuen. Især drenge og mænd fik alvorlige skader.

35 af de alvorlige skader gik ud over det mandlige køn, og generelt var det mænd og drenge, som kom mest til skade med fyrværkeri. Kun 20 procent af de tilskadekomne var kvinder.

/ritzau/