Åbent landbrug på Nørupgaard

Skrevet af Elo Christoffersen

03/09/2013

Mest læste i dag

Søndag den 15. september inviterer ægteparret Inge Schelde og Asger Christensen alle interesserede indenfor i produktionen på Nørupgaard, Fynslundvej 59 ved Jordrup.

Der er ”Åbent Landbrug” over hele landet, og i Kolding Kommune er det Nørupgaard, som slår portene op til stald og mark.

- Det er et mindretal af befolkningen, der har rødder i landbruget, så det er vigtigt for erhvervet at vise alle, hvor maden grundlæggende kommer fra. Landbruget er Danmarks største eksporterhverv og et stort lokomotiv i dansk økonomi, og som landmænd er vi meget interesserede i at vise omverdenen, hvordan produktionen foregår. Åbent Landbrug er for hele familien, og jeg tror, at vi vil få 1.500-2.000 besøgende, siger Asger Christensen, som er landmand med stort ”L” og tidligere mangeårig formand for Kolding Herreds Landbrugsforening.

Der er åbent fra 10-16, og man kan se både dyr og store maskiner og spadsere en tur i marken. Børnene kan tumle sig i halmborgen, de kan lede efter karameller i årets kornhøst, og KFUM-spejderne i Vamdrup står for salg af pølser.

1 liter mælk til hver dansker

- Jeg håber, at rigtig mange vil se på, når vi malker godt 500 køer fra 12.30-15.00. For udenforstående er det ganske imponerende at opleve, hvordan malkningen foregår på effektiv vis i malkekarrusellen. Vores køer malkes tre gange i døgnet, og de leverer årligt så meget mælk, at der er en liter til hver dansker – i alt cirka 5,5 millioner liter, siger Asger Christensen og fortsætter:

- Besøgende her på gården bliver ofte meget overraskede over den avancerede teknologi, vi bruger til styring af produktionen. Med hjælp fra den nyeste teknologi overvåges køerne døgnet rundt til gavn for både dyrevelfærd og fødevaresikkerhed.

9. generation på Nørupgaard

Asgers kone, Inge, er 9. generation på Nørupgaard, der har været i slægtens eje, siden den blev købt fri af Koldinghus i 1760. Inge er sygeplejerske, mens Asger står for den overordnede drift af gården.

De overtog driften i 1982 med 75 køer, og siden er produktion løbende blevet udvidet, og i 2007 blev der bygget en ny løsdriftsstald med plads til 520 køer. Mælken leveres til Arla, der tapper den til 24-timers mælk på mejeriet i Christiansfeld. Parret driver 450 hektar med korn, majs og græs, som anvendes til foder.

Asger og Inge har fire børn, Peter, Johan, Simon og Anne Marie. Peter og Johan er under uddannelse til erhvervet, og som en del af deres praktik står de på skift for arbejdet i staldene. Der er 8 ansatte på gården, heraf to elever.

Åbent Landbrug koordineres af Landbrug & Fødevarer i samarbejde med blandt andet Landbo- og Familielandbrugsforeninger – på Kolding-egnen Kolding Herreds Landbrugsforening.