Åbne banker gør livet lettere for grækerne

Livet er fra mandag morgen blevet en anelse lettere for grækerne, som med genåbningen af bankerne har fået mulighed for at hæve større kontantbeløb.

Men for rigtig mange betyder det først og fremmest et psykologisk løft, at bankerne nu er åbne igen, siger Birgitte Røjle Hansen, souschef for den danske ambassade i Athen.

- Grækerne kan fortsat hæve 60 euro om dagen, men der nu åbnet for, at man kan hæve 420 euro på én gang. Det gør selvfølgelig livet noget nemmere for grækerne, at man ikke skal ned i banken hver eneste dag og hæve penge.

- Samtidig er det selvfølgelig et tegn på, at nu går det en lille smule bedre i landet. Men for mange grækere vil 420 euro om ugen være mere end det, de har. De har simpelthen ikke så mange penge, siger Birgitte Røjle Hansen.

Mandag morgen meldes der om lange køer foran nogle de 2500 græske bankfilialer, som er genåbnet efter tre ugers ufrivillig sommerferie.

Den kapitalkontrol, som den græske regering annoncerede 28. juni for at forhindre et kollaps i bankvæsnet, fastholdes dog stort set.

- Der, hvor jeg bor, stod der allerede nogle i kø tidligt i morges, fordi man nu har mulighed for at tømme bankbokse. Det er forventningen, at grækerne vil benytte sig af det i dag, siger Birgitte Røjle Hansen fra ambassaden i Athen.

Hun ankom til Grækenland for en uge siden og har selv mærket til de restriktioner, de græske banker fortsat er underlagt.

- Man kan stadig ikke åbne en bankkonto, og man kan heller ikke få overført penge fra udlandet. Der er i den grad stadig restriktioner, siger hun.

Torsdag stemte det græske parlament ja til de øgede afgifter som en del af de tiltag, som Grækenlands kreditorer har krævet gennemført, inden de vil begynde at forhandle om et treårigt hjælpeprogram til op mod 86 milliarder euro.

Reformerne slår omgående igennem blandt andet i form af højere priser på en række dagligvarer i landet.

/ritzau/

Dagens Gossip