Åbningsdebat blev en sejtrækker på over 14 timer

Skrevet af admin

10/10/2014

Mest læste i dag

Ganske som ventet blev Folketingets åbningsdebat - vel at mærke den sidste før næste valg - noget af en maratonforestilling.

728 minutter blev det til, og man skulle nok have deltaget selv for ikke at hævde, at der i en snæver vending godt kunne være savet i hvert fald enkelte minutter af debatten, hvis man ellers havde sparet gentagelserne væk.

Til gengæld blev dem, der måtte have fulgt med i det hele, en del klogere på, hvordan tiden frem mod valget meget vel kan komme til at forme sig:

For selvom tal og prognoser dagen igennem føg om ørerne på politikere og tilhørere, så er der vist ingen, der har tal på, hvor mange gange regeringspartierne - både de to nuværende og det forhenværende, SF - forsøgte at sætte fokus på den uenighed, som, mener de, præger oppositionen.

Oppositionens angreb på regeringens politik kan så omvendt kort opsummeres under paraplyen "for lidt og for sent", og i det hele taget var der mindre end en håndfuld konkrete emner, der satte præg på debatten.

Ikke overraskende fyldte dagpengereformen en hel del, især pisket frem af Enhedslisten og SF. Regeringssiden efterlyste svar på, hvordan Venstres nulvækst og jobreform konkret skal skrues sammen, men den massive tilstrømning af asylansøgere endte alligevel med at løbe med det meste af opmærksomheden.

Her lagde blå blok, anført af Dansk Folkeparti og Liberal Alliance, ud med et forslag om at sende asylsøgere til lande, der ligger tæt på de konfliktramte områder, de er flygtet fra.

En idé, som Venstres formand Lars Løkke Rasmussen kaldte "urealistisk", men ikke desto mindre "interessant".

Dansk Folkeparti talte også om et "nationalt kompromis" om asylreglerne, men begge ting afviste statsminister Helle Thorning-Schmidt, da hun efter godt elleve timers debat gik på talerstolen.

- Det vigtigste nu er ikke at bruge tid på et langt, nationalt kompromis. Det er at komme i gang med den lovgivning og få den vedtaget så hurtigt som muligt. Jeg tror, der er en vis skelen til, hvilke regler der gælder, når folk kommer til Nordeuropa, lød det fra statsministeren.

/ritzau/