»Ålen« er ikke overrasket over dansk filmsucces

»Opskriften på, hvorfor folk vil se danske film, er rørende banal. Vi formår bare at lave mere attraktive film for publikummet. Vi går ikke på kompromis, og det har i høj grad indflydelse på det produkt, vi i sidste ende munder ud med,« siger han.

Danske film solgte 16 procent flere biografbilletter i 2012 end i 2011. I alt blev der solgt 3,9 millioner billetter, og det er det største billetsalg til danske film siden 2008.

Zentropa-direktøren mener, at de danskproducerede film har en enestående evne til at være seriøse og underholdende på samme tid. Han mener, mange film lider under, at de enten har en overvægt af det ene eller det andet element.

»Enten så ser man en film, der er så seriøs, at man er ved at gabe sig ihjel, eller også er den skruet op i et hysterisk underholdningstempo, som publikummet finder komisk, og så kan de ikke tage filmen seriøst,« siger Peter Aalbæk.

Filmen »Hvidsten Gruppen« var den mest sete danske film med 754.000 solgte billetter. Til sammenligning solgte den amerikanske storfilm »The Dark Knight Rises« om superhelten Batman 530.000 billetter i 2012.

»Det er en kæmpe bedrift, at danske film kan gå ind og slå amerikanske blockbusters på billetsalget. Det ser man ikke ske andre steder,« mener direktøren for Zentropa.

Ud over at være originale film, så tror Peter Aalbæk også, at fremgangen i billetsalget til danske spillefilm skal findes hos de producere, som har stået bag dem.

»Hos Zentropa bad vi for nogle år tilbage vores producere om at træde mere i karakter. Billetsalget afslører, at det har gjort en forskel. Desuden overtager flere og flere kvinder producerleddet i filmproduktionen. De ved, hvad der rører sig på markedet, fordi filmmarkedet i høj grad er styret af kvinder,« siger han.

Også europæiske film oplevede fremgang i de danske biografer i 2012. Der blev i alt solgt 2,59 millioner billetter til europæiske film, hvilket svarer til en fremgang på 36 procent siden 2011.

Dagens Gossip