Aamund: Sæt nu lærerne på resultatløn

Beløn lærerne ud fra deres arbejdsindsats og drop den gamle skalaløn, der ikke gør forskel på de gode og de dårlige lærere.

Sådan lyder budskabet fra erhvervsmanden Asger Aamund midt i lockouten af de 55.000 skolelærere.

- Lærerne har proletariseret sig selv ved, at de ikke vil bedømmes på deres arbejdsindsats, siger han.

Han henviser til, at Danmarks Lærerforening har ønsket at bevare det gamle skalaløn-system, som de fleste faggrupper i den offentlige sektor er gået bort fra.

Kommentaren kommer som reaktion på formanden for Danmarks Lærerforening Anders Bondo Christensens festtale for 2.000 lærere i fredags, hvor han afviste at afgive al ledelsesretten til skolelederne.

Problemet med den nuværende høje grad af selvbestemmelse blandt lærerne er, at der ikke er incitamenter nok til at være ekstra dygtig eller undgå at være ringe, mener Asger Aamund.

- Vi ved allesammen fra vores egen skoletid, og vores børns og børnebørns, at der findes nogle gudbenådede pædagoger. Men så findes der også nogle ekstremt dumme svin, der aldrig burde komme i nærheden af børn. Og de får samme løn og anciennitet. Og det er næsten den eneste arbejdsplads, hvor det stadig foregår, siger han.

Men lærerformand Anders Bondo Christensen afviser det, som han kalder 'perfomance pay'. Der er ingen dokumentation for, at det virker.

- Det har været diskuteret på utallige internationale konferencer. Og der er ikke skyggen af forskningsmæssig belæg for, at det er en god ide. Derfor skal vi passe på, at vi ikke indretter systemerne efter, hvad man synes, tror og mener, siger han.

 

Dagens Gossip