Aarhus-borgmester: Budgetaftale udstikker sikker kurs mod vækst

Venstre, Konservative og Enhedslisten derimod ønskede ikke at være med i forliget, skriver Århus Stiftstidende.

Forliget styrker især folkeskolen, det sociale område og forholdene for ældre, hjemløse og voksne med handicap.

Samtidig har budgetforliget særligt fokus på at skabe ny vækst og beskæftigelse samt bekæmpe ungdomsledighed.

Med Dansk Folkeparti og de to borgerlige løsgængere om bord vælger borgmester Jacob Bundsgaard (S) at betegne det som et bredt forlig:

»Jeg er meget tilfreds med, at det er lykkedes at samle et politisk bredt flertal bag en rigtig god aftale. Dermed har byrådets flertal udstukket en sikker kurs frem mod fornyet vækst samtidig med, at vi styrker forholdene for nogle af de mest udsatte grupper, f.eks. voksne med handicap og hjemløse. Aftalen styrker beskæftigelsen og sætter hårdere ind over for ungdomsledigheden. En klar økonomisk kurs er altafgørende for, at det begyndende økonomiske opsving i byen kan bide sig fast og vinde fart i de kommende år,« siger borgmester Jacob Bundsgaard.

I budgetforliget er der taget hånd om aktuelle udfordringer på socialområdet. Især i form af en fuldt finansieret sanering af socialområdets gæld på 406 mio. kr. Dermed får området en ny start og kan styrke især botilbud for voksne med handicap (55 mio. kr. samlet i 2014-2017) og området for borgerstyret personlig assistance, BPA, (80 mio. kr. samlet i 2014-2017). Budgettet rummer desuden nye initiativer til en øget sundhedsindsats og forebyggelse for i alt 68 mio. kr. i årene 2014-2017.

Disse forbedringer sker samtidig sker samtidig med, at der er råd til at øge udgifterne til pasningstilbud, folkeskole, ældreomsorg og socialområdet i takt med befolkningstilvæksten i Aarhus, så budgettet kan udvides med gennemsnitligt 129 mio. kr. om året i budgetperioden 2014-2017.

Kommunens anlægsbudget er fortsat meget højt, gennemsnitligt 1,9 mia. kr. årligt i perioden 2014-2017. Det svarer til en samlet beskæftigelseseffekt på ca. 2.800 fuldtidsstillinger om året.

Hertil kommer en beskæftigelsesmæssig effekt ved kommunens kvoteplan for familie- og ungdomsboliger, hvor der er afsat 189 mio. kr. i engangstilskud fra kommunen. Det giver byggeri for 1,8 mia. kr. og glæder især SFs politiske leder, Thomas Medom:

»Det er et rigtigt godt forlig, hvor vi også fik penge til tre nye letbaner i løbet af ti år til Hasselager, Brabrand og Hinnerup. Det er helt fantastisk, fordi det vil mindske forureningen og skabe en hurtigere transport.«

Vejene er dog ikke glemt. Der er bl.a. afsat 15 mio. kr. til sikre skoleveje og 57 mio. kr. til at komme i gang med en Beder-Beringvej.

Forliget indebærer uændrede udskrivningsprocenter/-promiller. Budgetforliget skal formelt vedtages af Aarhus Byråd ved 2. behandlingen torsdag 10. oktober.

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip