Aarhus-borgmester efterlyser certificering af imamer

Skrevet af admin

14/03/2016

Mest læste i dag

Fordeling af tosprogede gymnasieelever, exitprogrammer til unge i tvangsægteskaber og en certificeringsordning til imamer. I Aarhus har borgmester Jacob Bundsgaard (S) en ønskeliste til Christiansborg over redskaber mod yderliggående imamer.

- Man kan ikke give nogle garantier for, at vi ikke kommer til at opleve det igen i danske moskeer, siger han.

- Men vi skal gøre alt, der står i vores magt, for at sikre, at især de unge mennesker, der ønsker at være moderate praktiserende muslimer, har steder at gå hen, hvor der ikke bliver prædiket had.

Reaktionen kommer efter en række TV2-dokumentarer, der har vist, at imamer fra blandt andet Aarhus har undervist i stening af utro kvinder og vejledt kvinder til at blive hos deres voldelige mænd.

Søndag mødtes 31 muslimske repræsentanter for at diskutere dokumentarserien. Efterfølgende fordømte de TV2 for den måde, tv-stationen har fremstillet de forskellige islamiske organisationer i programmerne.

- Det er helt komplet uforståeligt, at de ikke benytter lejligheden til at tage dyb afstand fra det, vi kan se, der foregår i nogle moskeer, siger Jacob Bundsgaard.

- Det viser, at der er meget lang vej igen, før imamerne kan blive en del af løsningen frem for at være en del af problemet.

Borgmesteren beder Christiansborg om en række værktøjer til at bekæmpe radikale imamer. Han efterlyser blandt andet en certificeringsordning, som imamer skal igennem for at kunne forkynde islam i Danmark:

- Det vil give sikkerhed for, at de har et minimum af kendskab til det danske samfund, lovgivning, værdier og demokrati. Ikke fordi det nødvendigvis sikrer, at der ikke foregår ting, der er på tværs af de værdier, men fordi det er det mindste, vi kan forvente.

Samtidig efterlyser Jacob Bundsgaard en præcisering af folkeoplysningsloven, så myndighederne undgår at give folkeoplysningsmidler til formål, der "går helt på tværs" af danske værdier.

- Vi vil også se på en fordeling af elever i gymnasiet, så de tosprogede elever fordeles bedre og på exitprogrammer, der også omfatter unge i tvangsægteskaber.

Otte moskeer optræder i TV2's dokumentarer. Adspurgt om debatten ikke risikerer at gøre skade på flertallet af moderate muslimer, lyder Jacob Bundsgaards svar:

- Jo, det er klart. Der er nogle, der bliver uberettiget ramt af diskussionen. Det er dybt ulykkeligt. Men det er et klart signal om, at man bliver nødt til at skabe en bane for, at de moderate muslimer kan sætte dagsordenen.

/ritzau/