Aarhus-Borgmester vil have flere kvinder i kommunens ledelse

»Aarhus Kommune har gennem flere år arbejdet på at sikre flere kvinder i de øverste ledelses-lag. Nu kan vi desværre se tegn på, at det ikke virker, eller at udviklingen på nogle områder går den gale vej, så der er brug for at gribe ind. Jeg vil sikre, at Aarhus Kommune altid gør, hvad der er muligt for at rekruttere de bedste ledere. Derfor skal vi have øget fokus på de kvindelige ledere i Aarhus Kommune,« siger Jacob Bundsgaard.

Aarhus Byråd skal behandle »Aarhus Kommunes Ligestillingsredegørelse 2013« på næste byrådsmøde, og Jacob Bundsgaard henviser til, at kvinder »kun« udgør 17 procent på øverste chefniveau, som tæller 36 direktører og forvaltningschefer. På næste ledelsesniveau, der ifølge rapporten omfatter 152 ledere, herunder kontorchefer, afdelingsledere og afdelingsingeniører, udgør kvinderne 41 procent. Her var tallet i 2010 på 48 procent, og det fald får Bundsgaard til at slå alarm.

Men det er ifølge kulturrådmand Marc Perera Christensen (K) noget pjat.

»Jacob (Bundsgaard, red.) sidder med et solidt flertal i Aarhus Byråd, og han kan bare ansætte nogle flere kvinder, hvis det er hans ønske. Socialdemokraterne har tre rådmandsposter i magistraten, det er alle tre mænd. De har de sidste par gange, hvor der skulle ansættes nye chefer, ansat mandlige forvaltningschefer,« siger han. Han peger på, at det er en »tradition«, at socialdemokratiske borgmestre taler for flere kvinder i topledelsen.

»Det gjorde Nicolai Wammen (tidligere borgmester, red.) også for fire år siden. Nu har vi så fået i mellemtiden fået færre kvinder, og derfor vil jeg opfordre Bundsgaard til at handle på det, når han har et mål om at få flere kvinder i ledelsen. Han behøver ikke en task force,« siger Perera.

Også Venstre i Aarhus mener, at det handler om kvalifikationer og ikke køn, når det gælder kommunens ledelse.

Roger Buch, forskningschef på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole og forsker i kommunalpolitik, kalder udmeldingen fra den århusianske borgmester for et godt eksempel på, at kommunalvalget står for døren.

»Alt hvad der foregår af kommunalpolitik halvanden måned før et kommunalvalg er jo tænkt ind i forhold til, at der er valg lige om lidt, og man ville være en dårlig borgmester, hvis man ikke tænkte over, hvordan ens udmeldinger bliver modtaget i den sammenhæng. I det her tilfælde er kvindelige vælgere en interessant gruppe, blandt andet fordi, der er mange kvinder ansat i kommunen,« siger Roger Buch.

»Men kigger man på den konkrete andel af kvinder i Aarhus Kommunes ledelse, så er den faktisk meget høj i forhold til på det private arbejdsmarked og i staten,« tilføjer Buch.

Borgmester Jacob Bundsgaard har mandag bedt stadsdirektør Niels Højberg om at sætte sig i spidsen for en task force, der skal foreslå initiativer, der kan fremme en mere ligelig kønsfordeling blandt kommunens ledere.

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip