Aarhus om Togfond-krise: Det vil koste vækst at droppe timemodel

Skrevet af admin

07/05/2016

Dagens topnyheder

Det er en katastrofe, hvis politikerne dropper Togfonden eller slækker på projektet, som skal sikre en køretid på én time på strækningerne mellem byerne København-Odense-Aarhus-Aalborg, fordi Togfonden mangler 15,5 milliarder kroner af en samlet pris på 28,5 milliarder kroner.

Det siger trafikrådmand i Aarhus, Kristian Würtz (S), om nye tal fra Finansministeriet.

- Det ville være katastrofalt dårligt, hvis man forlader timemodellen og ambitionerne i Togfonden. Danmark er ved at blive et af Europas største lande målt i rejsetid. Der er Togfonden med afstand det bedste bud på at løse det problem, siger Kristian Würtz.

Togfondens finansiering bygger på en oliepris i 2015 på 121 dollar. Siden V-regeringen kom til i juni 2015, er prisen dog faldet fra cirka 60 dollar til godt 35-40 dollar per tønde. Og det er de manglende indtægter fra skatten på olienproduktionen i Nordsøen, som nu mangler i Togfonden.

- Det er afgørende vigtigt for Danmark, at der bliver kortere afstand mellem landsdelene. Og for Aarhus og den østjyske vækstregion at vi bliver bedre forbundet med resten af Jylland, Fyn og hovedstadsområdet.

Spørgsmål: - Hvor skaffer man 15 milliarder kroner?

- Det er ikke min opgave at pege på det. Men der er penge tilbage i den nuværende infrastrukturfond. Der skal vel også bruges statslige anlægsmidler efter 2020, selv om der ikke er afsat en krone endnu, siger Kristian Würtz.

- Hvis vi ikke investerer i elektrificering og hurtigere rejsetid mellem de store byer, så kommer Danmark til at sakke bagud af væksten. Det kommer til at ramme os alle sammen.

Aarhus mærker "kæmpestore" konsekvenser af tre timers togrejse til København og knap fem timer til Hamborg, påpeger han.

- Bortset fra Irland og Island er Danmark det eneste land, der ikke investerer i høje hastigheder på vores bane. Det rammer vores økonomi og sammenhængskraften, siger Kristian Würtz.

/ritzau/