Årtiers værste jordskælv i Ecuador har kostet 246 ofre

Skrevet af admin

18/04/2016

Dagens topnyheder

Det værste jordskælv i Ecuadors nyere historie ramte lørdag det sydamerikanske land, og mindst 246 mennesker er omkommet, oplyser landets vicepræsident, Jorge Glas.

Tidligere lød det fra landets præsident, Rafael Correa, at 233 havde mistet livet.

Det er en tredobling af dødstallet i forhold til den melding, myndighederne kom med efter den første nats redningsindsats.

Jordskælvet har forårsaget store materielle skader, især i havnebyen Guayaquil.

Skælvet ramte lørdag ud for landets stillehavskyst med en styrke på 7,8. Myndighederne har frygtet, at antallet af omkomne vil stige, når der kommer meldinger fra de værst ramte områder.

Bygninger i Ecuadors hovedstad, Quito, der ligger cirka 300 kilometer derfra, begyndte at svaje, og indbyggere løb ud af deres huse mange steder, da rystelserne bredte sig.

Men det er i områderne tættere på epicentret, at skaderne er størst.

Ifølge Geofysisk Institut i det sydamerikanske land er der "betydelige" materielle skader i Manta, Esmaralda i nærheden af epicentret. Det samme er gældende i Guayaquil, der ligger lidt længere sydpå.

Jorge Glas oplyser, at der er indført undtagelsestilstand efter jordskælvet, der er det kraftigste, der er målt i landet i årtier.

Præsident Correa deltog i en konference i Vatikanet, da rystelserne ramte Ecuador, og han har sendt sin støtte til redningsarbejderne og sin vicepræsident via Twitter.

Han beder befolkningen vise styrke, alt imens arbejdet med at skaffe et overblik over situationen står på.

Jordskælvet lørdag ramte relativt overfladisk med en dybde på cirka 19 kilometer omkring 200 kilometer nordvest for Ecuadors hovedstad, Quito.

Skælv med den styrke kan ifølge USA's Geologiske Undersøgelser, USGS, medføre store materielle skader og koste tusinder livet. Men de mulige ødelæggelser afhænger i høj grad af, hvor dybt skælvet rammer, og hvor tæt på beboede områder det har centrum.

Borgerservice i Udenrigsministeriet i København oplyser, at det ikke har modtaget henvendelser fra danskere i problemer efter jordskælvet i Ecuador.

/ritzau/Reuters