Abbas opgiver fredsaftale med Israel

Præsident Mahmoud Abbas meddeler, at palæstinenserne trækker sig fra Oslo-aftalen og ikke længere er bundet af aftaler med Israel.

Det sker, fordi Israel ikke har vist sig villig til at indgå i planer, der indebærer en rømning af de besatte områder, siger Abbas.

- Vores tålmodighed er opbrugt, erklærer han i en tale til FN's Generalforsamling.

Udenfor går det palæstinensiske flag for første gang nogensinde til tops foran FN's bygning i New York.

Abbas beder FN om at beskytte det palæstinensiske område mod Israel og siger, at han ikke længere er bundet af aftaler, som tidligere er indgået med Israel.

- Vi erklærer derfor, at vi ikke fortsat kan være bundet af disse underskrevne aftaler med Israel, og at Israel må påtage sig hele sit ansvar som en besættelsesmagt, for status quo kan ikke fortsætte, konstaterer Abbas.

Henvendt til Generalforsamlingen plæderer han for fuldt palæstinensisk medlemskab af FN og en behandling på linje med de øvrige 193 lande i verdensorganisationen. Palæstinenserne har i dag kun observatørstatus i FN.

Benjamin Netanyahu, Israels premierminister, fordømmer Abbas tale i FN.

- Abu Mazens (Abbas') tale er bedragerisk og opmuntrer til uro og destruktion i Mellemøsten, siger han i en erklæring.

Abbas forklarer, at hans mål er at skabe en samlet palæstinensisk regering for Gaza og Vestbredden, og at han ser frem til den dag, hvor det palæstinensiske flag vajer i den palæstinensiske hovedstad Østjerusalem.

10. september besluttede FN's Generalforsamling ved en afstemning, at det palæstinensiske flag og Vatikanets flag, skal hejses foran FN-bygningen sammen med de 193 medlemslandes flag.

Fredsprocessen i Mellemøsten har formelt været gældende indtil i dag, men reelt har den været stendød de sidste par år uden reelle forhandlinger mellem palæstinenserne og israelerne.

Det internationale samfund, herunder også USA, har i en række år arbejdet for, at de besatte områder skal udgøre en fremtidig palæstinensisk stat.

/ritzau/dpa

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip